Tort wiśniowo- cytrynowy

0 (0 ocen)

Pyszny, mało słodki, idealny.

Składniki:

  • Biszkopt:
    12 jajek
    2 szklanki cukru
    2,5-3 szklanki mąki pszennej
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, po czym dodajemy powoli cukier i żółtka. Masę przelewamy do dużej miski i przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Ręcznie, dokładnie mieszamy drewniana łyżką do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Przelewamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175 st. przez około 45-50 minut lub do suchego patyczka ( wszystko zależy od piekarnika). Biszkopt studzimy i przekrajamy na 3 części.

    Masa cytrynowa:
    500 ml śmietanki kremówki 30%
    3 łyżki cukru pudru
    1 galaretka cytrynowa
    1 szklanka wody
    Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietankę razem z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany wlewamy powoli ostudzoną galaretkę cały czas miksując. Odstawiamy do stężenia.

    Krem wiśniowy:
    250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
    400 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
    1 łyżka soku z cytryny
    3 łyżki cukru
    12 g żelatyny w proszku
    około 50 ml wody
    Wiśnie umieścić w garnku, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny, zagotować. Zmiksować blenderem. Żelatynę zalać wodą, do jej pokrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Podgrzewać na parze wodnej i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Nie doprowadzać do wrzenia. Dodać do gorących wiśni i dobrze wymieszać. Wystudzić, następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Pod sam koniec ubijania dodawać lekko gęste puree z wiśni, w trzech turach. Ubijać do połączenia. Powstały wiśniowy krem odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia.

    Dodatkowo:
    2 słoiki dżemu wiśniowego
    2 opakowania podłużnych biszkoptów ( ja kupiłam w Lidlu)
    opcjonalnie barwniki do dekoracji

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort wiśniowo- cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kroimy na 3 części.
    Pierwszy blat biszkoptu pokrywamy dżemem wiśniowym. Przykrywamy drugim blatem na który kładziemy krem wiśniowy. Przykrywamy trzecim blatem i wykładamy masę cytrynową. Wszystkie warstwy dokładnie wyrównujemy. Pozostałą masą cytrynową smarujemy boki tortu i obkładamy biszkoptami. Przewiązujemy je wstążką lub tiulem.
    Ja oprócz dekoracji z bitej śmietany wykorzystałam jeszcze opłatek jadalny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować