Tort wiosenny

4.5 (199 ocen)

  • 60 min

Lekki, owocowy, puszysty, smaczny

  • 60 min

Składniki:

  • • 5 dużych jajek ( L )
    • ¾ szklanki cukru
    • ¾ szklanki mąki pszennej
    • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
    • Szczypta soli
    • 250g serka mascarpone
    • 600ml śmietany kremówki 30%
    • Duża łyżka cukru pudru
    • Cukier waniliowy
    • Truskawki 300g
    • Paczka płatków migdałowych
    • Poncz do nasączenia – Herbata
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort wiosenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubijaj na sztywna pianę, w trakcie ubijania dodawaj stopniowo cukier. Ok. łyżkę cukru dodaj bo żółtek i również ubij na puszysta masę. Do Białek dodaj ubite żółtka i przesiane mąki. Wszystko razem delikatnie wymieszaj łyżką lub ubijaczką. Nastaw piekarnik na 170-180*C. Przelej masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 35min.
  • tort śmietankowo truskawkowy 2. Migdały uprażyć. Truskawki pokroić w kostkę, ok. 4 sztuki w plasterki. Śmietanę ubić na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. W drugiej misce ubić serek mascarpone z cukrem waniliowym. Dwie masy połączyć miksując na niskich obrotach.
  • przekładamy tort 3. Biszkopt przekroić na 3 równe placki. Każdy placek po kolei nasączyć ponczem i wyłożyć na niego krem układając na wierzchu truskawki i posypując migdałami. Na 3 placku posmarować krem na gładko i ułożyć truskawki pokrojone w paski. Obłożyć boki tortu kremem i obsypać migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

image-2axe2ub

To może cię zainteresować