• Tort Wiosenny

    Dodane przez: Kasia

  • tort wykonałm na 80 urodziny mojego dziadka, kojarzy sięz wiosną, bo ma orzeźwija=ające dwa wiosenne kolory- smaki zielono-żółte

  • Składniki

    Ciasto biszkoptowe (podaję składniki na jedna porcję, ja wykonałam z dwóch);
    3-4 jajka
    12 i 1/2 dag cukru
    1 torebka cukru waniliowego
    szczypta soli
    7 i 1/2 dag mąki pszennej
    5 dag mąki ziemniaczanej
    6 dag masła lub margaryny
    Masa żółta:
    250 g śmietanki deserowej w kartoniku
    Galaretka cytrynowa
    Masa zielona:
    250 g śmietanki deserowej w kartoniku
    Galaretka agrestowa
    Do dekoracji:
    Brzoskwinie w puszcze i winogrona zielone
    Kwiatki z pianki jadalnej
    Białą czekolada
    Wiórki kokosowe zielone i żółte

  • Sposób przygotowania

    1.

    Ciasto biszkoptowe: Jajka z cukrem i cukrem waniliowym zmiksować ustawiając miskę w garnku z wodą na małym ogniu do momentu spienienia. Zdjąć z kąpieli wodnej i miksować do ostudzenia. Dodać obia rodzaje mąki i szczyptę soli. na końcu wlać roztopione i lekko przestudzone masło. Gotową masę przelać delikatnie na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Piec ok 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu delikatnie wyjąć na ściereczkę. Po wystygnięciu przekroić na trzy lub cztery części do przełożenia masami.

    2.

    Masa zielona i żółta: W dwóch osobnych pojemnikach zmiksować schłodzoną śmietankę do gęstości i dodać do jednej galaretkę zieloną, do drugiej galaretkę żółtą.

    3.

    Gotowymi masami przekładać tort. W trakcie przekładania biszkopt nasączać sokiem z brzoskwiń w puszce. Można też pod każdą masę podłożyć cienkie plasterki brzoskwiń i winogron do środka toru.

    4.

    Po przełożeniu resztą masy posmarować wierzch i boki tortu, udekorować. Cyferki zrobiłam z białej czekolady- po rozpuszczeniu w kąpieli wodnej wylałam je na papier kuchenny, po zastygnięciu delikatnie zdjęłam i umieściłam na torcie.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, tort cytrynowo-agrestowy z brzoskwiniami
  • 2 komentarze

    • RedakcjaPP
      2012-03-05T13:04:20+01:00 RedakcjaPP
      Jakie powinny być wymiary blachy, aby biszkopt dało się przekroić na 4 części?
    • Kasia
      2012-03-07T10:27:50+01:00 Kasia
      Standadowo z jednej porcji wyjdzie tort z jednej blaszki o średnicy 24 cm, ja robiłam z dwóch porcji ciasta- górna część dołączona z blaszki o średnicy 20 cm

Dodane przez: Kasia

Kasia 22

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-02-16T10:09:43+01:00

625 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »