Ten tort wspólnie z wnuczką robiłam na walentynki dla drogich przyjaciół i kochanej rodzinki !
Składniki:
2 biszkopty piekłam na dwa razy na największej blaszce takiej co w kuchence
podaję ilości na jeden biszkopt:
12 jajek
1 i 2/3 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
2 szklanki mąki tortowej wymieszanej z 2-ma łyżeczkami proszku do pieczenia
nadzenie 1 :
1,5 kg jabłek pokrojonych w małą kosteczkę
2 galaretki żółte do jabłek
4 -5 łyżek cukru zależy od kwaśnośći jabłek
nadzenie 2 :
1 kg mrożonych wiśni bez pestek (w sezonie oczywiście świeżych)
1 kisiel wiśniowy
5 łyżek cukru
2 galaretki czerwone
bita śmietana :
1,5 litra śmietany kremówki 36 %
6 płaskich łyżek cukru pudru
3 cukry waniliowe
6 małych łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w małej ilości gorącej wody
poncz do nasączenia:
0,7 litra soku z wyciśniętych z pomarańczy
0.3 litra wody
2 łyżki cukru
Tort "wielkie serce" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty upiec dzień wcześniej. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę dodając wcześnie szczyptę soli.
Do żółtek dodawać po kolei 2 łyżki mąki z proszkiem do pieczenia i 1 łyżka piany z białek, na koniec powinno nam zostać jeszcze połowa piany, którą dodajemy ale mieszamy już ręcznie łyżką.
Wylewamy ciasto na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do gorącego piekarnika (170 stopni ) na 30-40 minut.
Pokrojone jabłka wrzucić do garnka z cukrem i prażyć ok.20 minut. Galaretki rozpuścić w małej ilości gorącej wody i po ostudzeniu dodać do jabłek. Wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia.
Do wiśni dolać 2 szklanki wody, posłodzić, pogotować 3 minuty, wlać kisiel rozprowadzony w 1/2 szklanki wody. Galaretki rozpuścić w małej ilości (ok. 300 ml) gorącej wody i po ostudzeniu połączyć z wiśniami.
Kremówkę z cukrem i cukrem waniliowym ubić na sztywno w głębokiej misce, na końcu małym strumieniem wlać chłodną żelatynę.
Z biszkoptów wyciąć serca, nasączyć sokiem z pomarańczy, przełożyć na przemian jabłka, bita śmietana, biszkopt , wiśnie, bita śmietana, biszkopt.
Na wierzchu posmarować bitą śmietaną i udekorować wg własnego pomysłu.
Komentarze