TORT WESELNE ŁABĘDZIE

5 (158 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.

Warto poświęcić cza aby zrobić wyjątkowy tort na wyjątkową okazje.Tort o smaku czekoladowo-orzechowo-kawowym z bezami na wierzchu po prostu rozpływa się w ustach.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt: składniki na 1 biszkopt upiec 4 na blaszce dużej z piekarnika
    6 jajek
    1 szklanka cukru kryształu
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka mąki pszennej
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki orzechów włoskich

    Masa czekoladowa:
    3 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    1 kostka masła
    spirytus do smaku

    Masa kawowa:
    3 jajka
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    1 kostka masła
    spirytus do smaku

    Masa orzechowa:

    300 ml mleka
    1 budyń śmietankowy
    1 szklanka orzechów włoskich
    cukier puder do smaku
    1 kostka masła
    spirytus do smaku

    Poncz do nasączenia:

    0.5 litra wywaru z kawy rozpuszczalnej
    2 duże cukry waniliowe
    50 ml spirytusu

    Do zdobienia:

    2 litry śmietany do tortu DEKOR
    czerwony barwnik spożywczy
    1.5 kg białych bezików
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort weselne łabędzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec 4 duże biszkopty każdy osobno
    Białka ubić z cukrem dodać żółtka, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
  • 2. Wykonać masę czekoladową
    Jajka ubić na parze z cukrem do białości następnie dodać gorzką czekoladę cały czas miksować aż czekolada się rozpuści , po ostudzeniu utrzeć z masłem dodać alkohol do smaku.
  • 3. Masa kawowa:
    Masę kawową wykonujemy tak samo jak czekoladową tylko zamiast czekolady wsypujemy kawę po wystudzeniu ucieramy z masłem i dodajemy spirytus.
  • 4. Masa Orzechowa
    Na mleku gotujemy budyń studzimy ucieramy go z masłem, cukrem pudrem odajemy orzechy i spirytus
  • Smietana z bezami 5. WYKONANIE ŁABĘDZI
    Z e sklejki drewnianej wykonujemy stelaż w kształcie łabędzia, jego szyję owijamy sreberkiem
    - biszkopty składamy razem i wykrawamy nożem owal
    -każdy biszkopt nasączamy ponczem
    - każdy smarujemy inną masą
    - wszystko ładnie formujmy na stelażu
    - śmietanę ubijamy szprycą zdobimy łabędzie
    - czerwony barwnik mieszamy z odrobiną śmietany i szprycą zdobimy dzioby
    - bezy układamy na łabędziach po bokach oraz na grzbiecie
    - oczka są kupione gotowe
    - welonik i kapelusik wykonałam sama i zamocowałam na śmietanie
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować