Tort węgierski--tylko dla dorosłych

0 (0 ocen)

Biszkopt – tortownica 24cm.

Składniki:

  • Biszkopt – tortownica 24cm.

    5 jaj
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki tortowej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem

    2 kostki masła
    2 żółtka
    2 jajka
    8 łyżek cukru pudru
    3 łyżki ciemnego kakao
    1 łyżka soku z cytryny
    4-5 łyżek spirytusu
    1 słoik wydrylowanych wiśni

Tort węgierski--tylko dla dorosłych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem. Ubić żółtka i połączyć z białkami.
    Mąkę, kakao i proszek przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i nałożyć do formy.
    Piec 30-35min w temp.160stop.
    Po przestudzeniu przekroić na 2 krążki i nasączyć ponczem.
    Poncz 3/4 szklanki- sok od wiśni ze spirytusem
  • 2. Jajka i żółtka ubić z cukrem na parze. Ostudzić.
    Ucierać masło i dodawać po łyżce masę jajeczną.
    Dodać kakao. sok z cytryny i spirytus. Wlewać stopniowo.

    Nasączony krążek posmarować dosyć grubo kremem i wtłoczyć wiśnie wcześniej zalane spirytusem. Spirytus spod wiśni wykorzystać do ponczu.
    Nałożyć drugi krążek, posmarować resztą kremu i ozdobić wiśniami.

Porady

PS. Polecam kakao belgijskie marki Van Houten albo holenderskie Deco Morreno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy