Tort węgierski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaty biszkoptowe:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier. Dodawać żółtka nadal ubijając. Mąki i kakao przesiać, dodać do masy i wymieszać szpatułką. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować). Przełożyć masę, piec w temperaturze 180 stopni przez 40 min. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić je w formie na blat, odstawić do wystudzenia
2.Wiśnie w zalewie:
Odpestkowane wiśnie przełożyć do słoika, dodać cukier odstawić na godzinę, do puszczenia soku. Po godzinie dodać wódkę i Amaretto, zamknąć słoik i wstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny. Po tym czasie odsączyć wiśnie na sitku, a zalewę alkoholową wykorzystać do nasączenia blatów biszkoptowych.
3.Krem czekoladowy:
Kremówkę ubić, dodać cukier puder i serek mascapone, ubić do uzyskania gładkiej masy, następnie dodać przesiane kakao, wymieszać.
4.Krem do ozdoby tortu:
Śmietanę podgrzać w garnku, do wrzenia. Zdjąć z palnika, wrzucić pokruszoną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia, a następnie włożyć na ok. 24 godziny do lodówki. Po tym czasie krem ubić mikserem z końcówkami do ubijania białek.
5.Polewa:
Kremówkę podgrzać w garnku, do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę, mieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia.
6.Składanie tortu:
Biszkopt przekroić na trzy blaty. Na paterze wyłożyć pierwszy blat, nasączyć 1/3 zalewy alkoholowej, rozłożyć połowę wiśni i rozsmarować połowę kremu czekoladowego. Na górę położyć kolejny blat biszkoptowy, nasączyć alkoholem, rozłożyć pozostałe wiśnie i resztę kremu czekoladowego. Położyć ostatni blat biszkoptowy nasączony alkoholem. Na jego wierzchu rozsmarować polewę. Boki tortu posmarować połową kremu do ozdoby tortu, obsypać orzechami włoskimi. Resztę kremu przełożyć do szprycy i udekorować górę tortu.
Tort przechowywać w lodówce.
Porady
Boki biszkoptu oddzielić nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.
Komentarze