Tort węgierski

0 (0 ocen)

Pyszny, mocno czekoladowy tort.

Składniki:

  • Blaty biszkoptowe:
    - 7 jajek
    - 1/2 szklanki cukru
    - 1/2 szklanki mąki pszennej
    - 2 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 2 łyżki kakao.
    Wiśnie w zalewie:
    - 300 g wiśni świeżych lub mrożonych
    - 2 łyżki cukru
    -1 kieliszek wódki
    -1 kieliszek Amaretto.
    Krem czekoladowy:
    - 500 g serka mascapone
    - 200 ml śmietany kremówki
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 2 1/2 łyżki kakao.
    Krem do ozdoby tortu:
    - 100 g czekolady mlecznej
    - 150 ml śmietany kremówki.
    Polewa:
    -50 ml śmietany kremówki
    - 50 g czekolady gorzkiej
    Dodatkowo:
    - 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort węgierski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaty biszkoptowe:
    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier. Dodawać żółtka nadal ubijając. Mąki i kakao przesiać, dodać do masy i wymieszać szpatułką. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować). Przełożyć masę, piec w temperaturze 180 stopni przez 40 min. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić je w formie na blat, odstawić do wystudzenia
  • 2. Wiśnie w zalewie:
    Odpestkowane wiśnie przełożyć do słoika, dodać cukier odstawić na godzinę, do puszczenia soku. Po godzinie dodać wódkę i Amaretto, zamknąć słoik i wstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny. Po tym czasie odsączyć wiśnie na sitku, a zalewę alkoholową wykorzystać do nasączenia blatów biszkoptowych.
  • 3. Krem czekoladowy:
    Kremówkę ubić, dodać cukier puder i serek mascapone, ubić do uzyskania gładkiej masy, następnie dodać przesiane kakao, wymieszać.
  • 4. Krem do ozdoby tortu:
    Śmietanę podgrzać w garnku, do wrzenia. Zdjąć z palnika, wrzucić pokruszoną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia, a następnie włożyć na ok. 24 godziny do lodówki. Po tym czasie krem ubić mikserem z końcówkami do ubijania białek.
  • 5. Polewa:
    Kremówkę podgrzać w garnku, do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę, mieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia.
  • 6. Składanie tortu:
    Biszkopt przekroić na trzy blaty. Na paterze wyłożyć pierwszy blat, nasączyć 1/3 zalewy alkoholowej, rozłożyć połowę wiśni i rozsmarować połowę kremu czekoladowego. Na górę położyć kolejny blat biszkoptowy, nasączyć alkoholem, rozłożyć pozostałe wiśnie i resztę kremu czekoladowego. Położyć ostatni blat biszkoptowy nasączony alkoholem. Na jego wierzchu rozsmarować polewę. Boki tortu posmarować połową kremu do ozdoby tortu, obsypać orzechami włoskimi. Resztę kremu przełożyć do szprycy i udekorować górę tortu.
    Tort przechowywać w lodówce.

Porady

Boki biszkoptu oddzielić nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować