Tort warzywno-makaronowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 2 godz.

Kiedyś pracowałam jako księgowa w kopalni. Teraz jestem na emeryturze, więc mam więcej czasu na gotowanie, które sprawia mi radość.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ● 40 dag spaghetti
    ● 6 jajek
    ● 40 dag czerwonej papryki
    ● 20 dag gotowanej szynki
    ● 20 dag mrożonego groszku
    ● 1/2 pęczka natki pietruszki
    ● 1,5 szkl. mleka
    ● łyżka mąki ziemniaczanej
    ● 15 dag startej goudy
    ● słodka mielona papryka
    ● cebula
    ● 2 op. sosu pomidorowego
    ● łyżka masła
    ● sól
    ● pieprz

Tort warzywno-makaronowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy i odcedzamy.
    Pół papryki odkładamy,
    resztę wraz z szynką kroimy
    w kostkę. Groszek blanszujemy dodajemy paprykę i gotujemy
    minutę, odcedzamy. Mieszamy
    z szynką. Natkę siekamy.
  • 2. Tortownicę (o śr. 26 cm)
    natłuszczamy. Wykładamy na
    przemian 1/3 makaronu, a następnie
    1/2 warzyw.
  • Tort warzywno-makaronowy 3. Jajka roztrzepujemy z mlekiem
    i mąką. Dodajemy 1/3 sera
    i natkę. Doprawiamy i polewamy
    makaron. Posypujemy resztą
    sera. Pieczemy 75 minut
    w temperaturze 200 °C.
  • 4. Cebulę i odłożoną paprykę
    siekamy, szklimy na maśle. Wlewamy
    2 szkl. wody. Gdy zacznie
    wrzeć, wsypujemy sosy. Mieszamy.
    Chwilę gotujemy, doprawiamy.
    Podajemy do tortu.

Porady

● Do masy jajecznej można dodać posiekany szczypiorek oraz świeże zioła, np. bazylię, oregano lub tymianek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2010

Komentarze

Podobne przepisy