Tort warzywno-makaronowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy i odcedzamy.
Pół papryki odkładamy,
resztę wraz z szynką kroimy
w kostkę. Groszek blanszujemy dodajemy paprykę i gotujemy
minutę, odcedzamy. Mieszamy
z szynką. Natkę siekamy.
2.Tortownicę (o śr. 26 cm)
natłuszczamy. Wykładamy na
przemian 1/3 makaronu, a następnie
1/2 warzyw.
3.Jajka roztrzepujemy z mlekiem
i mąką. Dodajemy 1/3 sera
i natkę. Doprawiamy i polewamy
makaron. Posypujemy resztą
sera. Pieczemy 75 minut
w temperaturze 200 °C.
4.Cebulę i odłożoną paprykę
siekamy, szklimy na maśle. Wlewamy
2 szkl. wody. Gdy zacznie
wrzeć, wsypujemy sosy. Mieszamy.
Chwilę gotujemy, doprawiamy.
Podajemy do tortu.
Porady
● Do masy jajecznej można dodać posiekany szczypiorek oraz świeże zioła, np. bazylię, oregano
lub tymianek.
Komentarze