• Tort waniliowo-truskawkowy

    Autor: Marta Wrzos, Michów

  • Jestem studentką I roku logistyki. W wolnym czasie chętnie gotuję i piekę dla najbliższych

  • Składniki

    Biszkopt I: 7 jajek
    ● szkl. cukru
    ● 20 dag mąki
    ● łyżeczka proszku do pieczenia.
    Biszkopt II: 12 dag mąki
    ● 4 jajka
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 3 płaskie łyżki kakao.
    Masa: 2 budynie waniliowe
    ● 1 litr mleka
    ● 1,5 kostki margaryny
    ● olejek waniliowy.
    Oraz: 80 dag truskawek
    ● 4 galaretki truskawkowe
    ● woda z sokiem z cytryny i wódką do nasączenia

  • Sposób przygotowania

    1.

    W dużej blasze kolejno pieczemy biszkopty. Studzimy. Jasny biszkopt przekrawamy w poprzek na 3 części, ciemny na 2. Wszystkie nasączamy

    2.

    Na mleku gotujemy budynie, studzimy. Margarynę ucieramy z budyniami i olejkiem. 6 łyżek masy odkładamy, resztę dzielimy na 3 części. 20 dag truskawek miksujemy, mieszamy z 1 częścią masy

    3.

    30 dag truskawek przekrawamy na pół, układamy na blasze wyłożonej papierem. Zalewamy dwiema rozpuszczonymi w wodzie galaretkami. Chłodzimy, aż stężeją. Ostrożnie wyjmujemy

    4.

    Układamy: jasny biszkopt, masa, ciemny biszkopt, 3 łyżki masy, galaretka z truskawkami, jasny biszkopt, masa truskawkowa, ciemny biszkopt, masa, jasny biszkopt, 3 łyżki masy. Resztę truskawek przekrawamy na pół, układamy na cieście, zalewamy 2 rozrobionymi, tężejącymi galaretkami. Chłodzimy

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie
  • 0 komentarzy

Autor: Marta Wrzos, Michów

RedakcjaPP 5900

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-03-30T14:29:05+02:00

1174 odwiedziny

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PP_07-2010

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »