Tort w stylu angielskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Białka ubijam z cukrem, mieszając dodaję żółtka i przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przekładam do tortownicy o śr 26 cm wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp 180'C na 45 min.Wyjmuję, rzucam o podłogę z wysokości ok 50 cm ( robiłam tak po raz pierwszy w życiu:D). Studzę, kroję na trzy części i nasączam mocną kawą z dodatkiem cukru.
Masa- Żółtka ucieram z cukrem do białości. Przegotowane i gorące mleko wlewam wąskim strumieniem do utartych żółtek. Dodaję mąkę rozmieszaną w odrobinie mleka.Wszystko podgrzewam, ucierając, do momentu wrzenia. Dodaję startą czekoladę i kakao i ucierając gotuję ok 5 min na wolnym ogniu. Gotowe odstawiam, by wystygło. Masło ucieram na puszystą masę i dodaję zimną czekoladę.
Na nasączony pierwszy krążek smaruję połowę frużeliny, na to połowę masy, przykrywam drugim nasączonym krążkiem ponownie frużelina i reszta masy, przykrywam trzecim nasączonym krążkiem i wstawiam do lodówki. Kremówkę ubijam na sztywno dodając porcjami cukier i kakao. Ubitą smaruję wierzch ciasta i posypuję startą czekoladą. Odstawiam do lodówki najlepiej na całą noc.
Komentarze