Tort w kształcie samochodu :)

4.5 (167 ocen)

  • 2 godz.

Tort w kształcie samochodu jest idealnym prezentem dla każdego wielbiciela aut. Wykonany z niezwykle lekkiego biszkoptu, przełożony kwaskowym kremem i dżemem. Idealna kompozycja na upalne dni :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Przepis na biszkopt:
    -6 jajek
    -0,5 szk. mąki pszennej
    -0,5 szk. mąki ziemniaczanej
    -0,4 szk. cukru
    -po 1 łyżce: octu, wody, oleju

    przepis na krem:
    -1 budyń waniliowy
    -0,5 l mleka
    -2 lekko czubate łyżki mąki pszennej
    -0,5 szk. cukru
    -kostka masła lub margaryny
    -sok z połowy dużej cytryny
    -pół kieliszka spirytusu lub wódki

    ponadto do przełożenia dżem lub powidła brzoskwiniowe-2 średnie słoiczki

    gotowa masa cukrowa, tzw. lukier plastyczny (można również wykonać samemu w domu mieszając 3 łyżeczki żelatyny we wrzątku, dodać 3 łyżeczki glukozy i ok 0,5-0,7 kg cukru pudru-do konsystencji plasteliny)
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort cytrynowy

Tort w kształcie samochodu :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczemy biszkopt w okrągłej tortownicy śr 24 cm.
    Ubijamy białka z cukrem na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy do nich po 1 żółtku. Następnie (już używając łyżki) dodajemy kolejne składniki. Wylewamy do wysmarowanej formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 50 min na 180 st.

    Biszkopt zawsze piekę bez proszku do pieczenia, i tak pięknie wyrasta, wystarczy tylko dobrze ubić białka
  • 2. Przygotowujemy krem-gotujemy budyń jak w przepisie, tylko z dodatkiem mąki. Po ostudzeniu miksujemy go z masłem, wódką i sokiem z cytryny. Wstawiamy na trochę do lodówki.
  • sposób w jaki układamy ciasto 3. Biszkopt dzielimy na 3 spody, przekładamy na przemian kremem, i dżemem. Następnie boczne części odkrawamy i układamy jak na zdjęciu:
  • Drugie ujęcie gotowego tortu-już w rękach solenizanta 4. Całość lukrujemy ,,na brudno'' używając kremu, lub jeśli cały zużyliśmy do przekładania ciasta robimy krem maślany miksując kostkę masła i pół szklanki cukru pudru do białości. na to nakładamy gotową masę cukrową, i ozdabiamy detalami.
    Można też użyć samego kremu barwiąc go na różne kolory i ozdabiając szprycą.

Porady

Masło do kremu musi być w temperaturze pokojowej-najlepiej wyjąć dzień wcześniej. Jeśli krem wydaje nam się rzadki-wstawiamy go na trochę do lodówki. Ja nasączyłam spody używając soku z 0,5 cytryny z 100 ml wody z dodatkiem łyżki cukru. Tort najlepiej jest zrobić dzień wcześniej-wtedy będzie zwięzły i bardzo dobrze będzie się kroić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować