Tort "violetta" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować biszkopt: ubić na sztywno pianę z białek a następnie dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy i żółtka. Do masy dodać mąkę tortową przesianą z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o śr.22 cm. Piec ok.30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Po ostudzeniu przekroić na 4-5 krążków.
2.Przygotować krem: z budyniu i mleka ugotować gęsty budyń, ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać zimny budyń, zmiksować. Na końcu dodać sok z cytryny, połączyć. Krem podzielić na dwie części, jedną wymieszać z przesianym kakao (po kilka łyżek odłożyć do dekoracji).
3.Pierwszy krążek ciasta położyć na paterze, nasączyć herbatą z cytryną, posmarować masą budyniowo-maślaną.Tak postępować z pozostałymi płatami biszkoptu, smarując je na przemian raz białym a raz kakaowym kremem.Wierzch i boki tortu posmarować odłożonym kremem tworząc rozetki. Kiedy tort będzie już udekorowany kremem, na wierzchu rozłożyć opłatek delikatnie dociskając. Tort wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Porady
* opłatek na tort nakładamy min.4 godz przed jedzeniem
Komentarze