TORT URODZINOWY ''TOR WYŚCIGOWY"

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Tort z biszkoptami z budyniami. Tort z kremem stracciatella i bitą śmietaną z borówkami. Tort dla chłopców,

  • 5 godz.

Składniki:

  • biszkopt cytrynowy:
    -4 jajka
    -1/2 szklanki cukru
    -1 budyń cytrynowy
    -1 czubata łyżka mąki tortowej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    biszkopt krówkowy :
    -4 jajka
    -1/2 szklanki cukru
    -1 budyń krówkowy
    -1 czubata łyżka mąki tortowej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    biszkopt czekoladowy:
    -4 jajka
    -1/2 szklanki cukru
    -1 budyń czekoladowy
    -1 czubata łyżka mąki tortowej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    nasączenie:
    -200 ml. frużeliny z czerwonej porzeczki
    -100 ml.gorącej wody

    krem stracciatella:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -70 g. cukru pudru
    -1 śnieżka
    -400 g. jogurtu greckiego
    -250 g. serka mascarpone
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    krem bita śmietana:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -70 g. cukru pudru
    -1 śnieżka
    -400 g. jogurtu greckiego
    -250 g. serka mascarpone
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    -borówka amerykańska-150 g.

    obłożenie i rozetki:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -1/2 op. kremu śmietankowego do tortów w proszku
    -zielony barwnik, jadalny

    ozdoby:
    -250 g. cukru pudru
    -250 g. mleka w proszku
    -troszku olejku pomarańczowego
    -parę łyżek mleka w płynie
    -tynk pod cyfrę, czekolada gorzka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Tort urodzinowy ''tor wyścigowy" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopty 1. biszkopt -Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budyń z mąką i proszkiem i już wymieszać delikatnie łopatką. Wylać do blaszki 30x40 ,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 25-30 min. w 175*. Upiec wszystkie tak samo i w takiej samej blaszce.
  • nasączenie 2. nasączenie- Frużelinę rozmieszać i polać połową, biszkopt w blaszce.
  • krem 3. krem stracciatella-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami jogurt,serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną,dodać czekoladę i szybko wymieszać.Wyłożyć na biszkopt.
  • nasączenie 4. Przykryć biszkoptem.
  • bita śmietana i borówka 5. bita śmietana-Postąpić jak przy kremie stracciatella z tym że bez tartej czekolady. Wyłożyć na biszkopt w blaszce.Na górę rozsypać borówkę.
  • trzeci biszkopt 6. Przykryć ostatnim biszkoptem z tym ,że dołem do góry. Całość schłodzić kilka godzin.
  • po schłodzeniu 7. Po schłodzeniu, przykryć paterą i obrócić do ''góry nogami''.Zdjąć blaszkę i zabezpieczenia.
  • obłożenie 8. obłożenie- Krem zmiksować ze śmietanką. Częścią posmarować cały tort. Resztę zafarbować, będzie na rozetki.
  • formowanie toru 9. masa-Wymieszać mleko suche z pudrem, potem stopniowo dodawać po troszku mleka w płynie i olejek. Zagnieść jak na twarde ciasto.
    Część zafarbować na czarno, rozwałkować i wyciąć cyfrę, jako tor.
  • obtynkowanie 10. Dobrze jest, obtynkować roztopioną czekoladą, spód cyferki. Zapobiegnie to rozpuszczeniu się przy zetknięciu z bitą śmietaną.
  • ozdoby 11. Zrobić też resztę ozdób.
  • rozetki 12. Na torcie ułożyć tor. Zrobić rozetki wokół, za pomocą woreczka cukierniczego i ozdobnej końcówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Biszkopty Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować