Tort urodzinowy ''tor wyścigowy" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt -Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budyń z mąką i proszkiem i już wymieszać delikatnie łopatką. Wylać do blaszki 30x40 ,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 25-30 min. w 175*. Upiec wszystkie tak samo i w takiej samej blaszce.
2.nasączenie- Frużelinę rozmieszać i polać połową, biszkopt w blaszce.
3.krem stracciatella-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami jogurt,serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną,dodać czekoladę i szybko wymieszać.Wyłożyć na biszkopt.
4.Przykryć biszkoptem.
5.bita śmietana-Postąpić jak przy kremie stracciatella z tym że bez tartej czekolady. Wyłożyć na biszkopt w blaszce.Na górę rozsypać borówkę.
6.Przykryć ostatnim biszkoptem z tym ,że dołem do góry. Całość schłodzić kilka godzin.
7.Po schłodzeniu, przykryć paterą i obrócić do ''góry nogami''.Zdjąć blaszkę i zabezpieczenia.
8.obłożenie- Krem zmiksować ze śmietanką. Częścią posmarować cały tort. Resztę zafarbować, będzie na rozetki.
9.masa-Wymieszać mleko suche z pudrem, potem stopniowo dodawać po troszku mleka w płynie i olejek. Zagnieść jak na twarde ciasto.
Część zafarbować na czarno, rozwałkować i wyciąć cyfrę, jako tor.
10.Dobrze jest, obtynkować roztopioną czekoladą, spód cyferki. Zapobiegnie to rozpuszczeniu się przy zetknięciu z bitą śmietaną.
11.Zrobić też resztę ozdób.
12.Na torcie ułożyć tor. Zrobić rozetki wokół, za pomocą woreczka cukierniczego i ozdobnej końcówki.
Komentarze