Tort urodzinowy- serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-
Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*.Po upieczeniu, obkroić i obrócić na ręcznik. Zdjąć papier i ostudzić. Przekroić na 3 krążki.
2.frutizella-
Wiśnie w żelu, porozrzucać na blat w tortownicy i drugi środkowy.
3.krem-
Cukierki wraz ze śmietanką roztopić nad parą.Ostudzić i schłodzić przynajmniej pół godz. Można całą noc.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Śmietankę toffi, ubić z pudrem i kremem w proszku.Potem dodawać porcjami ser imperial oraz serki waniliowe i zmiksować.Następnie dolewać powoli żelatynę, cały czas miksując, ale nie za długo.Krem podzielić na dwie części. Jedną wylać na blat w tortownicy z frutiżellą.
4.Przykryć drugim blatem z wiśniami.
5.Wyłożyć resztę kremu
6.Przykryć górą biszkoptu.Całość schłodzić.
7.Zdjąć obręcz z tortownicy.
8.polewa czekoladowa-
Cukier i kakao rozmieszać z wodą. Wstawić na parę,dodać margarynę. Mieszać do rozpuszczenia i odstawić. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody i domieszać do gorącej polewy.Ostudzić do letniego i wkręcić śmietanę. Polewą oblać cały tort.
10.Czekoladę rozpuścić wraz ze śmietanką, nad parą. Przelać do rożka i nanieść kontury wzoru.
W odpowiednie kontury, posypać danym kolorem posypki. Ułożyć perełki cukrowe. Całość schłodzić.
Komentarze