TORT URODZINOWY- SEROWY

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz. 30 min

Tort z kremem serowo-toffim. Oblany polewą czekoladową z namalowanymi różami.Tort urodzinowy, piekłam dla synowej.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • biszkopt:
    -7 jajek
    -220 g. cukru
    -150 g. mąki tortowej
    -150 g. maki ziemniaczanej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    nasączenie:
    -1 puszka Frutiżelli,wiśni w żelu

    krem serowy-toffi:
    -500 g. twarogu imperialu
    -4 serki waniliowe-4x120 g.
    -150 g. cukierków toffi z nadzieniem czekoladowym-Chocofini -1 op.
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. cukru pudru
    -1 krem czekoladowy do tortów-w proszku
    -5 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    polewa czekoladowa:
    -7 łyżek cukru pudru
    -3 łyżki kakao
    -ok.4 łyżek wody
    -125 g. margaryny
    -1 łyżka żelatyny
    -3 łyżki wrzątku
    -5 łyżek gęstej śmietany

    czekolada do malowania wzoru:
    -1 biała czekolada
    -2 malutkie śmietanki do kawy, w płynie
    -rożek papierowy
    -posypka cukrowa
    -perełki cukrowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort urodzinowy- serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. biszkopt-
    Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*.Po upieczeniu, obkroić i obrócić na ręcznik. Zdjąć papier i ostudzić. Przekroić na 3 krążki.
  • wiśnie w żelu 2. frutizella-
    Wiśnie w żelu, porozrzucać na blat w tortownicy i drugi środkowy.
  • krem 1/2 3. krem-
    Cukierki wraz ze śmietanką roztopić nad parą.Ostudzić i schłodzić przynajmniej pół godz. Można całą noc.
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Śmietankę toffi, ubić z pudrem i kremem w proszku.Potem dodawać porcjami ser imperial oraz serki waniliowe i zmiksować.Następnie dolewać powoli żelatynę, cały czas miksując, ale nie za długo.Krem podzielić na dwie części. Jedną wylać na blat w tortownicy z frutiżellą.
  • 2 blat 4. Przykryć drugim blatem z wiśniami.
  • reszta kremu 5. Wyłożyć resztę kremu
  • tort przełożony 6. Przykryć górą biszkoptu.Całość schłodzić.
  • zdjęcie obręczy 7. Zdjąć obręcz z tortownicy.
  • polewa 8. polewa czekoladowa-
    Cukier i kakao rozmieszać z wodą. Wstawić na parę,dodać margarynę. Mieszać do rozpuszczenia i odstawić. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody i domieszać do gorącej polewy.Ostudzić do letniego i wkręcić śmietanę. Polewą oblać cały tort.
  • szkic wzoru 9. Na zastygłej polewie naszkicować wzór,można wykałaczką.
  • wzór gotowy 10. Czekoladę rozpuścić wraz ze śmietanką, nad parą. Przelać do rożka i nanieść kontury wzoru.
    W odpowiednie kontury, posypać danym kolorem posypki. Ułożyć perełki cukrowe. Całość schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Posypka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować