Tort urodzinowy, prostokątny -duży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem.Delikatnie mieszamy,dolewając też olej. Wykładamy do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 25 min.175*. Odwrócić zdjąć papier. Włożyć z powrotem do blaszki, zabezpieczonej wysoko papierem.
2.Białka ubić ze szczyptą soli i zimną wodą,potem cukrem. Dodawać po żółtku i dalej ubijać.Przesiewać mąkę z proszkiem i już mieszać łopatką.Na koniec dosypać orzechy i lekko je wmieszać. Wylać do blaszki 30x40 cm. wyłożonej papierem. Piec ok.25 min. w 175 *C.
3.Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budynie z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do blaszki 30x40, z papierem.Piec ok. 25-30 min. w 175*.
4.Dżem podgrzać i posmarować, pierwszy biszkopt. Poukładać cząstki odsączonych brzoskwiń.
5.Czekoladę rozpuścić na parze z 100 ml. śmietanki, i ostudzić. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego.Śmietankę 200 ml. ubić z cukrem i śmietan-fixem, potem stopniowo dodawać jogurt i ubić. Następnie dodać serek, czekoladę i zmiksować. Dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć na brzoskwinie przykryć orzechowym biszkoptem.Nasączyć sokiem brzoskwiniowym.
6.Postępować, jak z ciemnym kremem. Wyłożyć na biszkopt orzechowy, przykryć czekoladowym. Ten lekko nasączyć.
7.Cukier i kakao rozmieszać z wodą, na papkę. Wstawić na parę,dodać margarynę,potem czekoladę w kostkach. Mieszać do rozpuszczenia. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody i domieszać do polewy.Ostudzić do letniego i wkręcić śmietanę. Polewą posmarować górę tortu.(końcówką zastygającej polewy, polać w esy floresy.)
8.Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuścić nad parą. Ostudzić, potem zmiksować ze śmietan-fiksem.Osobno zmiksować miękkie masło i dodawać porcjami ubitą czekoladę. Posmarować boki tortu.
9.Z białą czekoladą postąpić j.w. Włożyć do woreczka z ozdobną końcówką i ozdobić kraj tortu.Całość schłodzić.
10.Ozdoby poukładać przed podaniem. Wykorzystałam przepis.:http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/lukier-plastyczny-4
Komentarze