TORT URODZINOWY, PROSTOKĄTNY -DUŻY

4.46 (208 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Tort zrobiłam na imprezę Urodzinową mojej Mamusi.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • biszkopt jasny 1
    -6 jajek
    -1 szklanka cukru
    -3/4 szklanka mąki tortowej
    -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    -2 łyżeczki proszku do piecz.
    -1 łyżka octu
    -3 łyżki oleju

    biszkopt orzechowy 2
    -4 jajka
    -2 łyżki wody
    -150 g. szklanki cukru
    -100 g. mielonych orzechów
    -100 g. mąki tortowej
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia

    biszkopt czekoladowy 3
    -6 jajek
    -1 szklanka cukru
    -3 budynie czekoladowe
    -1 łyżka mąki tortowej
    -2 łyżeczki proszku do piecz.

    dżem brzoskwiniowy
    puszka brzoskwiń
    sok brzoskwiniowy do nasączania

    krem jogurtowo-ciemny:
    -1 ciemna czekolada(100g.)
    -100 ml. śmietanki 30 %
    -400 g.jogurtu greckiego
    -100 g. cukru pudru
    -4 łyżeczki żelatyny
    -1/2 szklanki gorącej wody
    -200 ml. śmietanki 30%
    -1 śmietan-fix
    -1 serek mascarpone(250g.)


    krem jogurtowo-biały:
    -1 biała czekolada(100g.)
    -100 ml. śmietanki 30 %
    -400 g.jogurtu greckiego
    -100 g. cukru pudru
    -4 łyżeczki żelatyny
    -1/2 szklanki gorącej wody
    -200 ml. śmietanki 30%
    -1 śmietan-fix
    -1 serek mascarpone(250g.)


    polewa czekoladowa:
    -5 łyżek cukru pudru
    -2 łyżki kakao
    -ok.4 łyżek wody
    -125 g. margaryny
    -1 gorzka czekolada
    -1 łyżka żelatyny
    -3 łyżki wrzątku
    -4 łyżek gęstej śmietany

    krem na boki:
    -150 g. gorzkiej czekolady
    -250 ml. śmietanki 30%
    -śmietan-fix
    -125 g. masła

    krem na rozetki:
    -100 g. białej czekolady
    -250 ml. śmietanki 30%
    -śmietan-fix
    -125 g. masła

    ozdoby z masy plastycznej
Wystaw ocenę:

4.46 (208 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort urodzinowy, prostokątny -duży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt jasny 1. Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem.Delikatnie mieszamy,dolewając też olej. Wykładamy do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy ok. 25 min.175*. Odwrócić zdjąć papier. Włożyć z powrotem do blaszki, zabezpieczonej wysoko papierem.
  • biszkopt orzechowy 2. Białka ubić ze szczyptą soli i zimną wodą,potem cukrem. Dodawać po żółtku i dalej ubijać.Przesiewać mąkę z proszkiem i już mieszać łopatką.Na koniec dosypać orzechy i lekko je wmieszać. Wylać do blaszki 30x40 cm. wyłożonej papierem. Piec ok.25 min. w 175 *C.
  • biszkopt czekoladowy 3. Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budynie z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do blaszki 30x40, z papierem.Piec ok. 25-30 min. w 175*.
  • ułożenie brzoskwiń 4. Dżem podgrzać i posmarować, pierwszy biszkopt. Poukładać cząstki odsączonych brzoskwiń.
  • 5. Czekoladę rozpuścić na parze z 100 ml. śmietanki, i ostudzić. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego.Śmietankę 200 ml. ubić z cukrem i śmietan-fixem, potem stopniowo dodawać jogurt i ubić. Następnie dodać serek, czekoladę i zmiksować. Dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć na brzoskwinie przykryć orzechowym biszkoptem.Nasączyć sokiem brzoskwiniowym.
  • 6. Postępować, jak z ciemnym kremem. Wyłożyć na biszkopt orzechowy, przykryć czekoladowym. Ten lekko nasączyć.
  • polewa 7. Cukier i kakao rozmieszać z wodą, na papkę. Wstawić na parę,dodać margarynę,potem czekoladę w kostkach. Mieszać do rozpuszczenia. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody i domieszać do polewy.Ostudzić do letniego i wkręcić śmietanę. Polewą posmarować górę tortu.(końcówką zastygającej polewy, polać w esy floresy.)
  • 8. Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuścić nad parą. Ostudzić, potem zmiksować ze śmietan-fiksem.Osobno zmiksować miękkie masło i dodawać porcjami ubitą czekoladę. Posmarować boki tortu.
  • woreczek z ozdobną końcówką 9. Z białą czekoladą postąpić j.w. Włożyć do woreczka z ozdobną końcówką i ozdobić kraj tortu.Całość schłodzić.
  • ozdoby z lukru plastycznego 10. Ozdoby poukładać przed podaniem. Wykorzystałam przepis.:http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/lukier-plastyczny-4
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować