TORT URODZINOWY PIANKOWY ''FRUTIŻELKA''

4.5 (180 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort z biszkoptem tylko z mąką ziemniaczaną. Tort z warstwami piankowymi i owocami w żelu. Tort puszysty, bardzo pyszny i ładnie się prezentujący.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt:
    -7 jajek
    -200 g. cukru
    -200 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    nasączenie:
    -1/2 słoiczka dżemu wiśniowego-
    -3 łyżki gorącej wody

    pianka brzoskwiniowa:
    -1 serek brzoskwiniowy-385 g.
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -1 śmietan-fix
    -2 galaretki brzoskwiniowe
    -2 szklanki gorącej wody

    pianka jabłkowa:
    -1 serek pieczone jabłuszko-385 g.
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -1 śmietan-fix
    -1 galaretka miętowo-jabłkowa
    - 1 galaretka Pina Colada
    -2 szklanki gorącej wody

    krem śmietankowy i rozetki:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -2 kremy śmietankowe do tortów, w proszku

    nadzienie:
    -1 puszka Frutiżelli, wiśni w żelu-320 g.
    -1 puszka Frutiżelli, brzoskwiń w żelu-320 g.
    -1 mały słoiczek frużeliny truskawkowej, domowej
    -1/2 słoiczka dżemu,agrestowego z kiwi

    ozdoby czekoladowe:
    -1 gorzka czekolada
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Tort urodzinowy piankowy ''frutiżelka'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku, zmiksować. Na koniec przesiewać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać, łopatką. Przelać do tortownicy 27 cm, wyłożonej papierem, tylko na dole. Piec ok.25 min. w 175 *.Po przestygnięciu, przekroić na dwa krążki.
  • nasączenie 2. Spodni krążek nasączyć, dżemem wymieszanym z gorącą wodą.
  • pianka brzoskwiniowa 3. pianka brzoskwiniowa- Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do lekkiego tężenia.Śmietankę ubić ze śmietan-fixem, potem serkiem. Na koniec dolewać tężejącą galaretkę i wylać na blat biszkoptowy w tortownicy.Schłodzić.
  • 2 pianka 4. pianka jabłkowa- Postąpić tak samo jak z poprzednią i wylać do tortownicy.
  • 2 blat biszkoptowy 5. Przykryć górnym blatem biszkoptowym i schłodzić.
  • zdjęcie obręczy z tortownicy 6. Zdjąć obręcz z tortownicy.
  • warstwa kremu 7. Na śmietance ubić kremy do tortów.Posmarować cały tort .Resztę zostawić na rozetki.
  • podział pól 8. Zaznaczyć pola na dekorację.
  • pola na rozetki 9. Nożem zrobić linie.
  • rozetki 10. Resztę kremu przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką.Zrobić ozdobne pasy, na zaznaczonych miejscach, oraz wokół krawędzi tortu.
  • dekoracja 11. W puste miejsca, nałożyć owoce w żelu. Oraz przykleić ozdoby czekoladowe.
  • ozdoby czekoladowe 12. Czekoladę roztopić nad parą. Za pomocy rożka papierowego narysować czekoladą ,ozdoby na papierze w/g wzoru. Schłodzić, delikatnie odkleić i przykleić do tortu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować