TORT URODZINOWY NA 91 LAT

4.5 (174 ocen)

  • 3 godz.

Tort upiekłam na urodziny mojej Mamy, które przypają akurat w Dniu Babci.

  • 3 godz.

Składniki:

  • biszkopt jasny:
    -5 jajek
    -200 g. cukru
    -125 g. mąki tortowej
    -125 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczki proszku do pieczenia

    biszkopt migdałowy-
    -5 jajek
    -3/4 szklanki cukru
    -100 g. mielonych migdałów
    -50 g. mąki tortowej
    -30 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    biszkopt ciemny:
    -5 jajek
    -3/4 szklanki cukru
    -2 budynie czekoladowe
    -1 łyżka mąki tortowej
    -1 łyżeczki proszku do piecz.

    do nasączenia:
    -1 słoiczek dżemu wiśniowego-410 g.
    -1/3 szklanki gorącej wody

    krem truflowy:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -280 g. czekoladek Trufli z rumem
    -50 g. cukru pudru
    -1 śnieżka
    -1 jogurt grecki-400 g.
    -6 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanki gorącej wody

    krem czekoladowy jasny:
    -2 czekolady białe-200 g.
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. pudru cukru
    -1 śnieżka
    -400 g.serka waniliowego
    -6 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    polewa czekoladowa:
    -4 łyżek cukru pudru
    -2 łyżki kakao
    -ok.3 łyżek wody
    -150 g. masła
    -1/2 gorzkiej czekolady
    -1 łyżka żelatyny
    -2 łyżki wrzątku
    -3 łyżek gęstej śmietany

    masa budyniowa:
    -1/2 l. mleka
    -1 duży budyń toffi na 3/4 l.
    -3 łyżki cukru(jeżeli budynie były bez cukru)
    -300 g. masła
    -1/2 cukru pudru

    50 g, płatków migdałowych

    ozdoby z masy cukrowej :
    masa cukrowa:
    -500 g cukru pudru
    (dokładnie tyle pudru mi starczyło, ale dobrze mieć więcej w zapasie)
    -100 g glukozy,
    -4 łyżeczki żelatyny
    -70 ml wody
    kilka kropel olejku migdałowego
    barwniki spożywcze
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Tort urodzinowy na 91 lat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt jasny 1. biszkopt jasny-
    Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40,wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175*
  • biszkopt migdałowy 2. biszkopt migdałowy-
    Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i dalej ubijać.Przesiewać mąkę z proszkiem i już mieszać łopatką.Na koniec dosypać migdały i lekko je wmieszać. Wylać do blaszki 30x40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec ok. 20-25 min. w 175*.
  • biszkopt ciemny 3. biszkopt ciemny-
    Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budynie z mąką i proszkiem i już mieszać łopatką (nie za długo). Wylać do blaszki 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 min. w 175*.
  • nasączenie 4. Biszkopt biały, włożyć do blaszki, zabezpieczając papierem dosyć wysoko.
    Dżem wymieszać z gorącą wodą i nasączyć biszkopt w blaszce.
  • rozkruszony biszkopt 5. Z ciemnego biszkoptu, ściąć górę i rozkruszyć na dżemie.
  • krem truflowy 6. krem truflowy:
    Trufle pokruszyć i roztopić w śmietance, nad parą. Ostudzić i schłodzić. Przynajmniej 30 min. w lodówce,albo na całą noc.
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do letniego.
    Śmietankę truflową ubić z pudrem i śnieżką, potem jogurtem.Na koniec wlewać, żelatynę i zmiksować, lecz nie za długo. Wyłożyć na biszkopt w blaszce.
  • biszkopt migdałowy 7. Przykryć migdałowym biszkoptem.
  • krem czekoladowy 8. krem czekoladowy biały-
    Czekolady wraz ze śmietanką,roztopić nad parą.
    Ostudzić i schłodzić przynajmniej pół godziny w lodówce. Można zrobić dzień wcześniej i pozostawić na całą noc w lodówce. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do letniego. Śmietankę czekoladową ubić chwilkę z pudrem,potem śnieżką. Następnie dodawać serek i zmiksować.Dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć na biszkopt migdałowy.
  • biszkopt ciemny 9. Przykryć ciemnym biszkoptem, dołem do góry.
  • przed schłodzeniem 10. Schłodzić w lodówce.
  • tort na paterze 11. Zdjąć zabezpieczenia i przełożone biszkopty, przenieść na paterę.Boki na paterze, zabezpieczyć folią.
  • polewa czekoladowa 12. polewa czekoladowa-
    Cukier i kakao rozmieszać z wodą. Wstawić na parę,dodać margarynę,potem czekoladę w kostkach. Mieszać do rozpuszczenia. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i domieszać do ciepłej polewy.Ostudzić do letniego i wkręcić śmietanę. Polewą posmarować górę tortu.
  • posmarowanie boków 13. masa budyniowa-
    Ugotować budyń na mleku z 3 łyżkami cukru. Ostudzić do letniego, tz. przykryć folią spożywczą aż przestygnie. Albo od czasy do czasu mieszać, żeby nie utworzyła się skórka.Miękkie masło zmiksować z pudrem, potem po łyżce dodawać budyń, miksując.Posmarować boki tortu a z reszty zrobić ozdobny łańcuszek, na górze.
    Boki posypać płatkami migdałowymi.
  • ułożone ozdoby 14. Poukładać ozdoby na torcie, przyklejając odrobiną masy budyniowej.
  • składniki do masy 15. Przygotować składniki na masę.
  • zagarnianie pudru 16. Żelatynę zalać wodą, żeby napęczniała.Przesiać cukier puder.Do napęczniałej żelatyny dodać glukozę i dokładnie wymieszać. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. Lekko podgrzać mieszaninę, ale nie zagotować. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlać na cukru pudru i zacząć mieszać łyżką. zagarniając puder.
  • masa pladtyczna 17. Dodać kilka kropli olejku migdałowego. Wyrabiać masę jak plastelinę.
  • przechowywanie masy cukrowej 18. Podzielić na porcje i trzymać w woreczku foliowym, albo zamkniętym pojemniku.
  • wykrawanie płatków 19. Brać po kawałku, wałkować w miarę potrzeby podsypywać pudrem.Wykrawać literatką albo foremką, płatki na róże. Na jedną różyczkę potrzeba 15 płatków.
  • różyczka 20. Składać jeden za drugim, formując różyczkę.
    wykonanie róż podpatrzyłam:
    https://www.youtube.com/watch?v=OM8ruN-laj4
  • gożdziki 21. Wykonanie gożdżików podpatrzyłam, lecz robiłam bez drucika.:
    https://www.youtube.com/watch?v=29UPZMf1TAI
  • listki 22. Na listeczki kawałek masy zafarbować, na zielono.
    Wykrawać foremką listki i nożem zaznaczyć na liściach żyłki. Układać na tacce, lekko zginając przez środek.
  • gotowe ozdoby 23. Ozdoby można zrobić szybciej i przetrzymywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa budyniowa Czekolada
18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
-20% na wybrane produkty
-20% na wybrane produkty
Rabat 20% na kolczyki oraz akc... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
-20% na wybrane produkty
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
-40% przy zakupach za min. 50 zł
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i o... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
+
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Online

Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Rabat 25% na zakupy za minimum... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO25
Zobacz
+
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Online

Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO25
Zobacz
-20% na wybrane produkty
-20% na wybrane produkty
Rabat 20% na cały asortyment z... więcej»
Kod rabatowy:szalenstwo20
Zobacz
+
-20% na wybrane produkty
Online

Rabat 20% na cały asortyment z wyłączeniem kolekcji Sablewska x Gabriella. Oferta dostępna na gabriella.pl. Nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie. 

Najniższa cena produktu ze zdjęcia 30 dni przed obniżką - 16,90 zł. 

Cena po zastosowaniu rabatu - 13,52 zł.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:szalenstwo20
Zobacz
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Rabat do 40% na sprzęt, odzież... więcej»
Kod rabatowy:SPORT
Zobacz
+
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Online
Stacjonarnie

Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SPORT
Zobacz
20% rabatu na kosmetyki Clarena
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Rabat na cały asortyment dostę... więcej»
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
+
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Online
Stacjonarnie

Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować