TORT URODZINOWY NA 60 LAT

4.5 (144 ocen)

  • 4 godz.

Tort urodzinowy,jubileuszowy. Tort z kremem jagodowym, lustrzaną glazurą i motywem kwiatowym.

  • 4 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    -7 jajek
    -1 szklanka cukru
    -3/4 szklanki mąki
    -3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    -5 łyżek oleju
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    nasączenie:
    -1/2 szklanki mocnej posłodzonej kawy

    krem jagodowy:
    -300 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. cukru pudru
    -2 śmietan-fixy
    -400 g. jogurtu greckiego
    -500 g. serka mascarpone
    -300 ml. frużeliny jagodowej
    -30 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    lustrzana glazura:
    -200 g. cukru
    -30 g. kakao
    -200 ml. śmietanki 30 %
    -2,5 łyżeczki żelatyny+odrobina zimnej wody

    -2 łyżki rozpuszczonej białej polewy
    -barwnik czerwony jadalny
    -2 łyżki rozpuszczonej białej polewy
    -barwnik żółty jadalny

    kwiatki:
    -200 g. mleka w proszku(niebieskie op.)
    -200 g. cukru pudru
    -kilka łyżek mleka w płynie
    -odrobinę olejku waniliowego
    -jadalna złota farbka

    liście:
    -1 polewa biała czekoladowa HELIO
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort z kremem

Tort urodzinowy na 60 lat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. biszkopt- Biała ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Następnie dodawać po 1 żółtku i ubić. Przesiewać mąki z proszkiem i już mieszać łopatką. Na koniec dodać olej, delikatnie wymieszać i przelać do tortownicy 25 cm. Piec ok.25-30 min.Po przestygnięciu przekroić na trzy blaty.
  • spód tortu 2. Spód włożyć do tortownicy nasączyć kawą.
  • krem 3. krem jagodowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt, serek, frużelinę i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną.Zaraz wyłożyć 1/2 na biszkopt w blaszce.
  • 2 blat 4. Przykryć drugim biszkoptem i nasączyć resztą kawy.
  • krem 5. Posmarować resztą kremu.
  • 3 blat 6. Przykryć górą biszkoptu i schłodzić.
  • zdjęcie obręczy 7. Zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć na kratce, albo paterze.
  • glazura 8. lustrzana glazura-Wymieszać żelatynę z odrobiną wody i odstawić do napęcznienia. Wymieszać cukier z kakao i śmietanką. Wstawić na parę i mieszać do rozpuszczenia cukru. Na koniec zdjąć z ognia i wmieszać żelatynę do rozpuszczenia. Chwilę mieszać do lekkiego przestygnięcia i polać tort.
  • kleksy z kolorowej polewy 9. Białą polewę rozpuścić w dwóch szklankach w gorącej wodzie.Wymieszać jedną z czerwoną a drugą żółtą farbką. Naprzemiennie wlać kleksy polewy na krawędzi tortu.
  • marmurek 10. Długą szpatułką przeciągnąć przez górę tortu. Boki poprawić spadającą polewą.
  • przed dekorowaniem 11. Tort ułożyć na czystej paterze.
  • formowanie kwiatków 12. kwiatki-Wymieszać mleko suche z pudrem, potem stopniowo dodawać po troszku mleka w płynie i olejek. Zagnieść jak na twarde ciasto. Robić kulki i modelowania kwiatek.
  • gotowe kwiatki 13. Pomalować suchą farbką środki kwiatków.Listki namalować na papierze roztopioną polewą czekoladową.
    Ozdoby można zrobić wcześniej i przetrzymywać w lodówce.
  • dekoracje 14. Ułożyć dekoracje na torcie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować