Tort urodzinowy na 60 lat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Biała ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Następnie dodawać po 1 żółtku i ubić. Przesiewać mąki z proszkiem i już mieszać łopatką. Na koniec dodać olej, delikatnie wymieszać i przelać do tortownicy 25 cm. Piec ok.25-30 min.Po przestygnięciu przekroić na trzy blaty.
2.Spód włożyć do tortownicy nasączyć kawą.
3.krem jagodowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt, serek, frużelinę i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną.Zaraz wyłożyć 1/2 na biszkopt w blaszce.
4.Przykryć drugim biszkoptem i nasączyć resztą kawy.
5.Posmarować resztą kremu.
6.Przykryć górą biszkoptu i schłodzić.
7.Zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć na kratce, albo paterze.
8.lustrzana glazura-Wymieszać żelatynę z odrobiną wody i odstawić do napęcznienia. Wymieszać cukier z kakao i śmietanką. Wstawić na parę i mieszać do rozpuszczenia cukru. Na koniec zdjąć z ognia i wmieszać żelatynę do rozpuszczenia. Chwilę mieszać do lekkiego przestygnięcia i polać tort.
9.Białą polewę rozpuścić w dwóch szklankach w gorącej wodzie.Wymieszać jedną z czerwoną a drugą żółtą farbką. Naprzemiennie wlać kleksy polewy na krawędzi tortu.
10.Długą szpatułką przeciągnąć przez górę tortu. Boki poprawić spadającą polewą.
11.Tort ułożyć na czystej paterze.
12.kwiatki-Wymieszać mleko suche z pudrem, potem stopniowo dodawać po troszku mleka w płynie i olejek. Zagnieść jak na twarde ciasto. Robić kulki i modelowania kwiatek.
13.Pomalować suchą farbką środki kwiatków.Listki namalować na papierze roztopioną polewą czekoladową.
Ozdoby można zrobić wcześniej i przetrzymywać w lodówce.
Komentarze