Tort Urodzinowy Myszka Miki

4.5 (171 ocen)

Tort ten upiekłam na drugie urodziny mojego synka. Wszyscy byli zachwyceni

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    2 szkl. mąki
    1,5 szkl. cukru
    6 jaj
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    składniki na masę cukrową:
    1/2 kostki margaryny lub masła
    1 szkl wody
    15 dkg mąki pszennej
    75 dkg cukru pudru
    barwniki spożywcze

    składniki na masę do tortu:
    3 jaja
    1 szkl cukru
    1,5 opakowania masła lub margaryny
    dowolny zapach (u mnie rumowy)
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort urodzinowy myszka miki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczemy biszkopt. Jajka ubijamy z cukrem na gęsto, dodajemy proszek do pieczenia, po trochę mąki do uzyskania jednolitej konsystencji. Bachę smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. wylewamy ciasto. pieczemy ok. 30 min. w 200 st.

    w między czasie robimy masę cukrową. Wodę gotujemy z tłuszczem, po zagotowaniu wsypujemy mąkę, dokłądnie mieszamy, chwilę prażymy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier puder i wyrabiamy na gładką masę.
    Barwniki dodajemy na dowolnym etapie, ja zazwyczaj dodaję w chwili wyrabiania z cukrem - można już wtedy masę podzielić na tyle porcji ile kolorów chcemy zastosować. Ja podzieliłam 3/4 masy na kolor czerwony a pozostałe częśći na różowy, czarny żółty i niebieski.

    robimy masę jajeczną. jajka ubijamy mikserem z cukrem na parze. Gdy będą już gęste wlewamy stopniowo do roztartego wcześniej masła do uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy zapach.

    Po upieczeniu i ostygnięciu biszkopta, dzielimy go na 3 części. Ja robię to za pomocą nitki.

    Nasączamy go wodą z sokiem z cytryny, smarujemy dźemem najlepiej śliwkowym. Na wierzcz smarujemy masą i tak po kolei. Z pozostałej części masy smarujemy brzegi i wierzch.

    Z masy cukrowej wałkujemy duże koło na pzrykrycie naszego tortu. delikatnie dociskamy z każdej strony, jeżeli wystaje nam trochę masy cukrowej obcinamy ją nożem.

    Z pozostałych kolorów masy robimy dowolny kształt. U mnie była to Myszka Miki i baloniki. kształty te przyklejamy do toru za pomocą wody.

    Smacznego!!!

Porady

sprawdzamy czy biszkopt jest upieczony patyczkiem. Jeżeli wyjmiemy suchy znaczy to, że jest upieczony. Masę cukrową najlepiej wałkować na papierze do pieczenia podsypanym delikatnie mąką wtedy z łatwośćią zsunie się ją na tort. jeżeli zostaje nam trochę masy lukrowej można ją zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować