Tort urodzinowy misiu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać przesianą mąkę tortową, ziemniaczaną i kakao. Wymieszać delikatnie i wlać do formy tortowej wyłożonej papierem. Piec ok. 30 min w 180 stopniach C.
Po upieczeniu ciasto wystudzić.
2.W trakcie pieczenia przygotowujemy krem.
Margarynę ucieramy na puszystą masę, żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Połączamy żółtka i margarynę, dodajemy rozpuszczoną czekoladę oraz alkohol. Wszystko ucieramy , aby powstała puszysta masa.
3.Tort dzielimy na trzy części i nakrapiamy wodą przegotowaną z cukrem i cytryną. Na pierwszą część nakładamy krem, następnie kładziemy drugą część toru, smarujemy kremem i na to dżem porzeczkowy, na to kładziemy ostatnią część tortu i smarujemy cały tort kremem. Dekorujemy rodzynkami (łapki misia, oczy i nos), kokosem (brzuszek, uszka). Można wykorzystać kolorowe koraliki spożywcze do dekoracji brzuszka misia.
Komentarze