Tort urodzinowy misiu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszny i łatwy krem smakuje wszystkim "czekoladożercom".

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Cisto:
    7 jaj
    7 łyżek cukru
    1 cukier waniliowy
    4 łyżki mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka kakao

    Krem:
    25 dag margaryny
    3 żółtka
    10 dag cukru pudru
    tabliczka gorzkiej czekolady
    1 cukier waniliowy
    kieliszek "Amaretto" lub innego alkoholu

    Słoik dżemu porzeczkowego.

    Do nakropienia ciasta woda przegotowana z cukrem i cytryną.

Tort urodzinowy misiu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać przesianą mąkę tortową, ziemniaczaną i kakao. Wymieszać delikatnie i wlać do formy tortowej wyłożonej papierem. Piec ok. 30 min w 180 stopniach C.
    Po upieczeniu ciasto wystudzić.
  • 2. W trakcie pieczenia przygotowujemy krem.
    Margarynę ucieramy na puszystą masę, żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Połączamy żółtka i margarynę, dodajemy rozpuszczoną czekoladę oraz alkohol. Wszystko ucieramy , aby powstała puszysta masa.
  • 3. Tort dzielimy na trzy części i nakrapiamy wodą przegotowaną z cukrem i cytryną. Na pierwszą część nakładamy krem, następnie kładziemy drugą część toru, smarujemy kremem i na to dżem porzeczkowy, na to kładziemy ostatnią część tortu i smarujemy cały tort kremem. Dekorujemy rodzynkami (łapki misia, oczy i nos), kokosem (brzuszek, uszka). Można wykorzystać kolorowe koraliki spożywcze do dekoracji brzuszka misia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy