Tort urodzinowy Kitty

0 (0 ocen)

Kot, truskawki i truskawki - to było życzenie solenizantki. Tak powstał uroczy, słodki, urodzinowy upominek dla wielkiej miłośniczki kotów. Delikatny w smaku, mocno owocowy, podwójnie truskawkowy. Wykończony futerkiem z kremu na bazie bezy szwajcarskiej.

Składniki:


  • Biszkopt

    7 jajek
    127 g mąki tortowej
    45 g mąki ziemniaczanej
    203 g cukru
    szczypta soli

    Krem truskawkowy

    350 g truskawek
    4 łyżeczki żelatyny
    4 łyżki cukru
    2 łyżki soku z cytryny
    350 g sera mascarpone
    300 ml śmietanki kremowej 36%
    3-4 łyżki cukru pudru

    Mus truskawkowy

    250 g truskawek
    2 łyżki cukru
    1/2 galaretki truskawkowej

    Krem maślany na bezie szwajcarskiej

    460 g masła
    360 g drobnego cukru
    6 białek
    1 łyżeczka pasty z wanilii
    szczypta soli

    Nasączenie

    200 ml niegazowanej wody
    2-3 łyżeczki cukru
    5 łyżek soku z cytryny

    Dodatkowo

    masa cukrowa biała
    masa cukrowa różowa
    masa cukrowa czarna

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort urodzinowy kitty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
    Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.
  • 2. Krem truskawkowy:
    Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Gotujemy przez 2-3 minuty i zdejmujemy z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i dodajemy do gorących truskawek. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Chłodzimy w lodówce do momentu, aż truskawki będą miały konsystencję gęstego kisielu.
    Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i łączymy delikatnie z ubitą śmietaną oraz truskawkami.
    Mus truskawkowy:
    Truskawki blendujemy na gładki mus, dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy do momentu, aż cukier sie rozpuści. Mus powinien być lekko kwaskowy, przez co nada świeżości tortowi. Do musu dodajemy żelatynę rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody i mieszamy. Mus chłodzimy w lodówce do momentu, aż będzie miał konsystencję gęstego dżemu.
  • 3. Krem maślany na bezie szwajcarskiej:
    Masło o temperaturze pokojowej kroimy w kostkę. Białka przekładamy do metalowej miski. Dodajemy szczyptę soli i cukier. Miskę ustawiamy nad kąpielą wodną i cały czas podgrzewając mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
    Miskę zdejmujemy z palnika i ubijamy białka na najwyższych obrotach miksera, aż masa będzie lśniąca i gęsta. Trwa to około 10 minut. Stopniowo dodajemy masło, nie przerywając ucierania. Po pewnym czasie zauważymy, że masa robi się rzadsza i wyglądem przypomina zważony krem. Ale nie panikujmy, tak ma być. Dalej miksujemy, aż krem wyraźnie zgęstnieje. Gotowa masa charakterystycznie "mlaska". Pod koniec miksowania dodajemy pastę waniliową.
    Nasączenie:
    Do wody dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny.
  • 4. Przełożenie:
    Biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze i zakładamy obręcz cukierniczą, nasączamy i wykładamy połowę musu truskawkowego. Następnie wykładamy porcję kremu truskawkowego i przykrywamy drugim blatem. Tak postępujemy z kolejną warstwą. Ostatni biszkopt przykrywamy papierem do pieczenia i delikatnie obciążamy. Tort wstawiamy do lodówki na całą noc. Zdejmujemy obręcz. Wierzch i boki tortu smarujemy cienką warstwą kremu na bazie bezy szwajcarskiej. Pozostałym kremem przy pomocy tylki Wilton 233 dekorujemy cały tort. Przyklejamy wszystkie dekoracje i chłodzimy tort w lodówce przez kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować