Tort urodzinowy Hello Kitty

0 (0 ocen)

Sprawiane radości najmłodszym to wielka przyjemność...

Składniki:

  • 8 jajek
    8 łyżek cukru
    8 łyżek mąki tortowej
    fioletowy barwnik spożywczy w proszku

    0,5 litra mleka
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    cukier waniliowy

    1 kostka masła
    3 łyżki cukru pudru
    200 g jagód
    opakowanie długich biszkoptów
    masa cukrowa biała
    pisak żelowy w kolorze czarnym
    perełki w kolorze różowym

    wstążka atłasowa w kolorze różowym
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Tort urodzinowy hello kitty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Z podanych składników pieczemy 2 oddzielne biszkopty. 4 jajka wbijamy do misy dodając 4 łyżki cukru i ubijamy na puszystą masę, gdy masa jest już gotowa dodajemy stopniowo 4 łyżki mąki i odrobinę barwnika delikatnie mieszając, tak aby uzyskać różowy kolor. Wlewamy gotowe ciasto do średniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 160' przez ok. 30 minut.
    MASA: Z 0,5 litra mleka odlać odrobinę, resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko dać mąki wymieszane z odlanym mlekiem. Zagotować budyń i odłożyć do wystudzenia.
    1 kostkę masła utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Do utartej masy dodawać stopniowo wystudzony budyń. Odkładamy 1/4 masy do miski- dodajemy odrobinę fioletowego barwnika,mieszamy, aby uzyskać delikatnie fioletowy kolor. Do pozostałej masy dodajemy wcześniej rozmrożone i odsączone jagody i miksujemy, tak aby jagody nadały masie intensywny kolor.
    Na pierwszy biszkopt wykładamy całą masę z jagodami, przykrywamy drugim biszkoptem. wierzch i boki smarujemy dokładnie gładką masą.
    Długie biszkopty kroimy delikatnie nożem na połówki i układamy dookoła tortu, związujemy różowa wstążką i robimy kokardkę.
    Masę cukrową rozwałkowujemy na folii spożywczej na stolnicy na ok. 3 mm i wycinamy kota, kokardkę, oczy i nos. Naklejamy kokardkę i wykładamy ją dokładnie różowymi perełkami. Oczy, nos i wąsy malujemy czarnym żelowym pisakiem. Gotowego kota wkładamy do lodówki. Najlepiej położyć go na tort zaraz przed podaniem (może się delikatnie rozpuścić). Tort przechowujemy najlepiej w lodówce.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować