Tort urodzinowy hello kitty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Z podanych składników pieczemy 2 oddzielne biszkopty. 4 jajka wbijamy do misy dodając 4 łyżki cukru i ubijamy na puszystą masę, gdy masa jest już gotowa dodajemy stopniowo 4 łyżki mąki i odrobinę barwnika delikatnie mieszając, tak aby uzyskać różowy kolor. Wlewamy gotowe ciasto do średniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 160' przez ok. 30 minut.
MASA: Z 0,5 litra mleka odlać odrobinę, resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko dać mąki wymieszane z odlanym mlekiem. Zagotować budyń i odłożyć do wystudzenia.
1 kostkę masła utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Do utartej masy dodawać stopniowo wystudzony budyń. Odkładamy 1/4 masy do miski- dodajemy odrobinę fioletowego barwnika,mieszamy, aby uzyskać delikatnie fioletowy kolor. Do pozostałej masy dodajemy wcześniej rozmrożone i odsączone jagody i miksujemy, tak aby jagody nadały masie intensywny kolor.
Na pierwszy biszkopt wykładamy całą masę z jagodami, przykrywamy drugim biszkoptem. wierzch i boki smarujemy dokładnie gładką masą.
Długie biszkopty kroimy delikatnie nożem na połówki i układamy dookoła tortu, związujemy różowa wstążką i robimy kokardkę.
Masę cukrową rozwałkowujemy na folii spożywczej na stolnicy na ok. 3 mm i wycinamy kota, kokardkę, oczy i nos. Naklejamy kokardkę i wykładamy ją dokładnie różowymi perełkami. Oczy, nos i wąsy malujemy czarnym żelowym pisakiem. Gotowego kota wkładamy do lodówki. Najlepiej położyć go na tort zaraz przed podaniem (może się delikatnie rozpuścić). Tort przechowujemy najlepiej w lodówce.
Smacznego
Komentarze