TORT URODZINOWY DLA PIŁKARZA

4.49 (180 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Tort dla piłkarza. Tort urodzinowy z kremem porzeczkowym i stracciattela.Tort z ozdobami czekoladowymi z mleka w proszku i rozetkami.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • biszkopt:
    -7 jajek
    -220 g.cukru
    -130 g. mąki tortowej
    -130 g. mąki ziemniaczanej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    nasączenie:
    -1 dżem truskawkowy-280 g.
    -1/2 gorącej wody

    krem porzeczkowy:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -70 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -250 g. jogurtu greckiego
    -250 g. serka mascarpone
    -150 ml. frużeliny z czerwonej porzeczki
    -20 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    krem stracciatella:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -80 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -250 g. serka mascarpone
    -1/2 gorzkiej czekolady tj.50 g.
    -6 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    tynk:
    -250 g. masła
    -1 biała czekolada
    -1/2 szklanki cukru pudru
    -1 cukier waniliowy

    ozdoby czekoladowe:
    -1 polewa deserowa HELIO

    kulki z mleka w proszku:
    -120 g. mleka w proszku
    -120 g. cukru pudru
    -parę łyżek mleka w płynie
    -parę kropli olejku pomarańczowego

    rozetki:
    -250 g. śmietanki 30 %
    -1 krem czekoladowy do tortów w proszku
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty Tort z kremem

Tort urodzinowy dla piłkarza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*.Po przestygnięciu, przekroić na 3 blaty.
  • nasączenie 2. nasączenie- Dżem wymieszać z gorącą wodą i połową polać biszkopt w tortownicy.
  • krem 3. krem 1-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt ,serek, frużelinę i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną.Wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
  • nasączenie 4. Przykryć drugim blatem i nasączyć resztą dżemu.
  • krem 2 5. krem 2-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt,serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną,dodać czekoladę i szybko wymieszać.Wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
  • 3 blat 6. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym i schłodzić.
  • po schłodzeniu 7. Zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.
  • tynk 8. tynk-Czekoladę roztopić wraz z 50 g. masła i cukrem waniliowym nad parą. Ostudzić do letniego.Masło zmiksować z pudrem, potem czekoladą.Posmarować cały tort.
  • ozdoby 9. ozdoby czekoladowe-Polewę rozpuścić w/g wskazówek na opakowaniu. Przelać do rożka z papieru, obciąć końcówkę. Malować dekoracje na papierze w/g wcześniej namalowanego wzoru.Jak zastygną to przykleić do tortu.
  • kólki 10. kulki-Wymieszać wszystkie składniki z mlekiem w płynie na masę jak plastelina. Zrobić kulki i obłożyć cały tort.
  • dekoracje 11. rozetki-Zmiksować śmietankę z kremem i zrobić rozetki na górze tortu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować