Tort urodzinowy

0 (0 ocen)

Ten tort upiekłam specjalnie dla mojej mamy na urodziny:)

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru

    krem I
    2 szkanki mleka
    200g cukru
    cukier waniliowy
    100g margaryny

    krem II
    2 szklanki mleka
    3 żółtka
    2 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniacznej
    szklanka cukru
    kostka margaryny

    dekoracja:
    wiórki
    czekolada
    konfitura truskawkowa

Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    Ubij białka na sztywną pianę i ciagle ubijając dodaj cukier, żółtka a następnie przesiane mąki z proszkiem. Masę wlej do tortownicy. Piec ok. 40 minut.
    Po upieczeniu przekrój na cztery placki.
  • 2. krem I
    Mleko z cukrem i cukrem waniliowym gotuj i mieszaj aż do chwili aż wytworzy się gęsta, jasnobrązowa masa. Wystudź. Utrzyj mikserem margarynę do białości i cały czas ucierając , dodawaj po łyżce ostudzonej masy.
  • 3. Krem II
    1,5 szklanki mleka zagotuj z cukrem. w pozostałym zimnym mleku roztrzep żółtka i mąki. Wlej rozrobione składniki do gotującego się mleka. Ugotuj krem i wystudź. Margarynę utrzyj do białości i cały czas ucierając dodawaj ostudzoną masę.
  • 4. Warstwy Tortu:
    biszkopt, krem I, biszkopt, krem II, konfitura, biszkopt, krem II, konfitura, biszkopt, krem II. Udekoruj według uznania.

Porady

Biszkopty można również namoczyć.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy