Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt:
Ubij białka na sztywną pianę i ciagle ubijając dodaj cukier, żółtka a następnie przesiane mąki z proszkiem. Masę wlej do tortownicy. Piec ok. 40 minut.
Po upieczeniu przekrój na cztery placki.
2.krem I
Mleko z cukrem i cukrem waniliowym gotuj i mieszaj aż do chwili aż wytworzy się gęsta, jasnobrązowa masa. Wystudź. Utrzyj mikserem margarynę do białości i cały czas ucierając , dodawaj po łyżce ostudzonej masy.
3.Krem II
1,5 szklanki mleka zagotuj z cukrem. w pozostałym zimnym mleku roztrzep żółtka i mąki. Wlej rozrobione składniki do gotującego się mleka. Ugotuj krem i wystudź. Margarynę utrzyj do białości i cały czas ucierając dodawaj ostudzoną masę.
4.Warstwy Tortu:
biszkopt, krem I, biszkopt, krem II, konfitura, biszkopt, krem II, konfitura, biszkopt, krem II. Udekoruj według uznania.
Komentarze