Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać po jednym żółtku i po łyżce cukru pudru, lekko wymieszać i wylać do wysmarowanej formy 26 ø. Piec w nagrzanym piekarniku 180̊ ok. 30 min.
2.MASA: Do wysokiego naczynia wlać śmietanę, ubić na sztywno dodając 4 łyżki cukru.
3.Ciasto pokroić na 3 krążki. Jeden krążek nasączyć syropem z brzoskwiń, ułożyć pokrojone brzoskwinie, ułożyć rodzynki. Wyłożyć część ubitej śmietany. Przykryć drugim krążkiem ciasta, czynności powtórzyć.
Trzeci krążek ciasta przykryć, posmarować masą z bitej śmietany. Na wierzch ułożyć 1 krążek wafla. Na wafel wylać rozpuszczoną białą czekoladę, równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni. Gdy zastygnie dekorujemy według upodobania ciemną czekoladą.
Wycinamy małe kółka z wafla (szklanką i kieliszkiem) smarujemy je ciemną czekoladą. Dekorujemy bakaliami.
Komentarze