Tort urodzinowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam robić słodkie niespodzianki. Ten tort zrobiłam na urodziny synka, który uwielbia jazdę quadem.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    5 jajek
    0,5 szklanki cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka proszku do pieczenia
    2 łyżki octu
    tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy

    MASA:
    750ml śmietany 30%
    4 łyżki cukru pudru

    DODATKI:
    1 puszka brzoskwiń w syropie
    15 dkg rodzynek
    1 czekolada goszka
    1 czekolada biała
    2 szt. wafla okrągłego
    10 dkg moreli suszonych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać po jednym żółtku i po łyżce cukru pudru, lekko wymieszać i wylać do wysmarowanej formy 26 ø. Piec w nagrzanym piekarniku 180̊ ok. 30 min.
  • 2. MASA: Do wysokiego naczynia wlać śmietanę, ubić na sztywno dodając 4 łyżki cukru.
  • 3. Ciasto pokroić na 3 krążki. Jeden krążek nasączyć syropem z brzoskwiń, ułożyć pokrojone brzoskwinie, ułożyć rodzynki. Wyłożyć część ubitej śmietany. Przykryć drugim krążkiem ciasta, czynności powtórzyć.
    Trzeci krążek ciasta przykryć, posmarować masą z bitej śmietany. Na wierzch ułożyć 1 krążek wafla. Na wafel wylać rozpuszczoną białą czekoladę, równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni. Gdy zastygnie dekorujemy według upodobania ciemną czekoladą.
    Wycinamy małe kółka z wafla (szklanką i kieliszkiem) smarujemy je ciemną czekoladą. Dekorujemy bakaliami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować