TORT URODZINOWY

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Tort wykonałam z okazji urodzin dziadka który doczekał się już dziewięciu wnuków oraz ośmiu prawnuków.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    6 jajek
    1 szkl.cukru
    1 szkl.mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA ŚMIETANOWA:
    4 szkl.śmietany kremówki 36%
    6 łyżek cukru pudru
    2 łyżki żelatyny
    3/4 szkl.śmietany 18%(osobiście używam tylko Piątnicy)
    paczka mrożonych malin(można użyć inne owoce)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka.
    Następnie dokładamy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy.
    Wylewamy na formę i pieczemy ok.30 min. w temp.180*C
  • tort urodzinowy 2. Masa śmietanowa:
    Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody.
    Śmietanę kremówkę utrzeć z cukrem, powoli wlewając drugą śmietanę oraz żelatynę.
    Masę podzielić na dwie części do jednej dodać rozmrożone maliny(starać się dodać same owoce bez soku) i bardzo delikatnie wymieszać łyżką.
  • tort urodzinowy 3. Biszkopt przekroić na pół. Na pierwszy płat ciasta wyłożyć masę malinową przykryć drugą częścią biszkoptu.
  • tort urodzinowy 4. Drugą część masy wyłożyć na tort i udekorować go wg uznania.

Porady

Do czasu przygotowania należy dodać czas chłodzenia najlepiej tort przygotować dzień wcześniej. Jeżeli do masy dodamy maliny i będzie nam się wydawać za kwaśna można dodać więcej cukru pudru, natomiast jeżeli będą to np.brzoskwinie z puszki to proponuję dać cukru nawet mniej bo tort może być za słodki (mdły). Moja rodzinka preferuje maliny ponieważ tort jest wtedy słodko-kwaśny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować