Tort urodzinowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dla tych do uwielbiają delikatny smak jaki daje połączenie owoców z bitą śmietaną.

  • 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    -5jaj
    -niepełna szklanka cukru
    -niepełna szklanka mąki pszennej
    -łyżka mąki ziemniaczanej
    -łyżeczka proszku do pieczenia
    -łyżeczka octu
    -2łyżki wody
    -2łyżki oleju

    Masa śmietanowa:
    -800g śmietany 30%
    -2 łyżki cukru pudru
    -4 śmietan fixy
    -3łyżeczki żelatyny+ 100ml wody

    Poncz:
    -sok z połowy cytryny
    -cukier wanilinowy
    -2 szklanki wody

    Dodatkowo:
    -brzoskwinie w zalewie
    -koszyczek kiwi
    -pomarańcz
    -kilka owoców winogrona
    -3 kostki czekolady
    -pisak czekoladowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Żóltka oddzielić od białek. Białka miksować na sztywną pianę, dodać połowę cukru, po ok 3min dodać żółtka utarte z drugą połową cukru i miksować ok 5min. Dodać ręszte składników i delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tortownicy (ale tylko spod, boków nie smarować), piec ok 30min. Na tort potrzebne będą dwa biszkopty.
  • 2. Masa śmietanowa: Schłodzoną śmietanę miksować ok 1min, dodać fixy i cukier, dalej miksując na sztywną masę. Następnie dodać żelatynę rozpuszczoną w wodzie.
  • 3. Poncz: Wodę, cukier, cytrynę dobrze wymieszać.
  • 4. Przekładanie: Zimne biszkopty przekroić. Nasączyć jeden placek, posmarować lekko masą, ułożyć na to pokrojone w plasterki kiwi i kolejna cienka warstwa masy śmietanowej. Na to kładziemy kolejny placek z którym postępujemy tak samo, ale zamiast kiwi kladziemy pokrojone w plasterki brzoskwinie. Trzeci placek analogicznie z kiwi. Czwartą część biszkoptu nasączamy i wyrównujemy masa śmietanową całość tortu. Dekorujemy owocami i czekolada, np w sposób jak na zdjęciu.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować