Tort na i komunię św - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, następnie dodając cukier cały czas ubijać na sztywno. Cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąki wraz z proszkiem przesiać, następnie dodać do ubitej masy, delikatnie i dokładnie wymieszać. Rozlać do dwóch tortownic takiej samej wielkości. Piec w 180 C ok 30 min. Ostudzić, każdy krążek przeciąć na pół.
2.Przygotować krem
Schłodzoną śmietanę ubić wraz z cukrem pudrem. Dodać ew, odrobinę alkoholu.
3.Biszkopt nasączyć ponczem.
4.Brzoskwinie pokroić na kawałki. Odłożyć kilka do dekoracji.
Przełożyć tort bitą śmietaną i brzoskwiniami.
5.Górę i boki tortu odłożyć bitą śmietaną.
6.Z odłożonych brzoskwiń zrobić na górze wianek z róży.
Komentarze