Tort urodzinowy

0 (0 ocen)

Tort jest delikatny,naprawdę godny polecenia goście byli naprawdę pod wrażeniem,smakował bardzo.

Składniki:

  • Biszkopt:
    10jaj
    1,5szkl cukru
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Krem:
    700ml śmietany kremowki 36%
    4 lyzeczki żelatyny
    1 puszka brzoskwin
    2 wafle Princessa kokosowa i orzechowa
    Krem maslany :
    0,5kostki margaryny lub masła
    1\2szkl cukru
    Serek mascarpone
    Masa cukrowa:
    300g pianek jojo
    2 łyżki stołowe wody
    Cukier puder do zagniecenia masy cukrowej.
    Barwnik w kolorze różowym
    Nasaczenie :
    Syrop z brzoskwin
    Sok z dwóch cytryn
    Cukier do smaku
    0,5szl przegotowanej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubijamy na sztywna pianę, stopniowo dodajemy cukier.Następnie dodajemy po jednym żółtku i ciągle ucieramy .Gdy masa będzie juz sztywna,przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i juz nie miksujemy,tylko mieszamy łyżka drewniana.Biszkopt pieczemy w dwóch tortownicach i 3 cześć żeby miała okrągła górę w naczyniu zaroodpornym.
    Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej,żeby odparowal.
    Krem:
    Smietane 36% ubijamy z cukrem na sztywna masę
    Na koniec dodajemy rozpuszczone żelatynę.Wkładamy do lodówki do schładzania.
    Krem maslany:
    Margarynę ucieramy z cukrem na puch i na końcu dodajemy Serek mascarpone. Wkładamy do lodówki do schładzania.
    Brzoskwinie i wafelki kroimy w kostkę.
    Nasaczenie:
    Syrop z brzoskwin mieszamy z sokiem wycisnietym z dwóch cytryn i dodajemy cukier do smaku, żeby nie było mocno słodkie i 0,5szl wody.
    Biszkopty z tortownic przekrajamy na 3 a ten z naczynia żaroodpornego tak zostaje będzie góra tortu.W każdym biszkopcie na środku wycinamy kółko żeby na koniec włożyć lalkę Barbe.
    Każdy biszkopt nasanczamy i smarujemy śmietaną i wykładamy Brzoskwinie albo wafelki Princessa tak na przemian. Tak przełożony biszkopt smarujemy masa maslana.
    Masa cukrowa:
    Pianki jojo rozpuszczamy w misce nad para wodna.Do pianek dodajemy dwie łyżki wody,gdy już się rozpuszcza masę odstawiamy z pary i stopniowo dodajemy cukier puder tak aby powstała plastyczna masa
    z której można uformować tort.
    Tak przygotowana masę dzielimy na 2 części i dodajemy barwnik ja wybrałam różowy do jeden z części.Masę walkujemy i wykładamy na tort.Wycinamy otwór tak aby włożyć lalkę.(lalkę do pasa owijamy folia spożywcza.).Z reszty masy zrobiłam lalce sukienkę i udekorowalam ja wycinajac koła mniejsze i większe były wycinane kieliszkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować