TORT URODZINOWO-IMIENINOWY

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Piekłam takie dwa torty na urodziny, oraz imieniny w rodzinie.Torty wyszły bardzo pyszne.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • (składniki na 1 tort. Ja piekłam takie dwa z podwójnej porcji.)

    biszkopt:
    -7 jajek
    -220 g. cukru
    -150 g. mąki tortowej
    -150 g. mąki ziemniaczanej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    1/2 puszki z morelami tj.230 g.

    pianka truskawkowa:
    -1 galaretka truskawkowa
    -1 szklanka wody
    -150 g. śmietanki 30 %
    -1 śmietan-fix
    -2 serki waniliowe DANIO po 140 g.
    -1/2 jogurtu greckiego tj. 200 g.
    -1/2 serka mascarpone tj. 125 g.

    pianka turkusowa:
    -1 galaretka turkusowa
    -1 szklanka wody
    -150 g. śmietanki 30 %
    -1 śmietan-fix
    -2 serki waniliowe DANIO po 140 g.
    -1/2 jogurtu greckiego tj. 200 g.
    -1/2 serka mascarpone tj. 125 g.

    polewa czekoladowa:
    -1/2 margaryny 125 g.
    -5 łyżek cukru pudru
    -2 łyżki kakao
    -3 łyżki wody
    -1 łyżki żelatyny
    -ok.3 łyżek gorącej wody
    -5 łyżek kwaśnej śmietany

    ozdoby czekoladowe:
    -1 polewa czekoladowa- HELIO

    rozetki:
    -125 ml. śmietanki 30 %
    -1/2 kremu waniliowego do tortów w proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty Pianka

Tort urodzinowo-imieninowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. biszkopt- Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Po przestygnięciu przekroić na 3 krążki.
  • nasączenie 2. Włożyć spód biszkoptu do tortownicy i nasączyć sokiem z moreli.
  • morele 3. Potem ułożyć owoce, wokół biszkoptu.
  • pianka 4. pianka- Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do lekkiego tężenia.Zmiksować śmietankę ze śmietan-fixem, potem serkiem waniliowym, jogurtem i mascarpone. Dodając porcjami i miksując. Na koniec zmiksować z tężejącą galaretką. i wylać na blat biszkoptowy w tortownicy ma morele.
  • 2 blat biszkoptowy 5. Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym i go nasączyć.
  • 2 pianka 6. Drugą piankę zrobić identycznie jak pierwszą. Wylać na biszkopt.
  • 3 blat 7. Przykryć trzecim blatem i schłodzić w lodówce.
  • po schłodzeniu 8. Po schłodzeniu, zdjąć obręcz i ułożyć na tacy.
  • polewa 9. polewa-Wymieszać kakao z pudrem, potem wodą.Wstawić na parę i dodać pokrojoną margarynę w kawałki. Mieszać do rozpuszczenia.Zdjąć z pary.Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i wlać do polewy, wymieszać.Ostudzić do letniego, czasem mieszając. Dodać łyżkami śmietanę i wymieszać. Polać tort, boki posmarować łopatką. Resztą zastygającej polewy, polać dodatkowo górę tortu w esy-floresy.
  • ozdoby czekoladowe 10. ozdoby-Polewę roztopić w/g instrukcji. Wlać do rożka papierowego.
    Malować w/g wzoru.Jak zastygną to przykleić wokół tortu.
  • rozetki 11. rozetki- Zmiksować suchy krem ze śmietanką.Krem przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką. Zrobić rozetki wokół tortu.
  • torty 12. moje dwa takie torty z innymi ozdobami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować