Tort "trzy czekolady"

5 (198 ocen)

Torcik urodzinowy

Składniki:

  • biszkopt:
    6 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    50 g wiórków kokosowych
    50 g orzechów włoskich zmielonych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    krem:
    ok 700 ml śmietany 30%
    po tabliczce czekolady gorzkiej, mlecznej i białej
    3 śmietan-fixy
    do nasączenia:
    whiskey+woda+sok z cytryny
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Torty Desery

Tort "trzy czekolady" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników przygotować biszkopta. Masę wlać do tortownicy o średnicy 23 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut. Biszkopta ostudzić i przekroić na trzy krążki.
  • 2. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Do mlecznej i białej dodać 3-4 łyżki kremówki. Wystudzić. Śmietanę podzielić na 3 części. Każdą ubić ze śmietan-fixem i wymieszać z czekoladą.
  • 3. Biszkopta nasączyć i przełożyć kremami. Ja do środka dałam z ciemnych czekolad, a wierzch udekorowałam śmietaną z białą czekoladą. Tort schłodzić przed podaniem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa Masa śmietanowa Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować