Tort truskawkowy z śmietankowym kremem

0 (0 ocen)

Zamiast truskawek można dodać inne owoce np. maliny,jagody,borówkę amerykanką,brzoskwinie lub ananasy w syropie.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1 szklanka mąki
    4 łyżki oleju
    3/4 szklanki cukru pudru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki płatków migdałowych

    Krem:
    400 g truskawek
    500 g serka śmietankowego naturalnego
    250 ml śmietanki kremówki 30%
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 żelatyna - fix deserowa
    3 łyżeczki żelatyny spożywczej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort truskawkowy z śmietankowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 
Tort truskawkowy z śmietankowym kremem 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do uzyskania
    kremowej konsystencji. Dodać żółtka,olej i wymieszać. Na
    koniec porcjami dodawać mąkę wymieszaną z płatkami migdałowymi i
    proszkiem dopieczenia. Delikatnie połączyć.Ciasto wylać na tortownicę o średnicy 24-26 cm. i upiec biszkopt.
    Temperatura piekarnika: 175 stopni
    Czas pieczenia: 30-35minut
    Po upieczeniu zimny biszkopt przekroić na 2 krążki.
  • 2. Truskawki opłukać, usunąć szypułki, pokroić w plasterki.
  • 3. Krem:
    Serek śmietankowy i cukier puder delikatnie
    zmiksować. Żelatynę fix-deserową i żelatynę spożywczą rozpuścić w
    120 ml gorącej wody.Ciepłą dodać do serka.Śmietankę kremówkę ubić
    i dodać do serka.Dolną warstwę biszkoptu włożyć do tortownicy,
    posmarować kremem, rozłożyć
    truskawki,lekko wcisnąć do kremu i przykryć drugim krążkiem.
    Włożyć do lodówki na 4 godziny.
    Przed podaniem wierz posypać cukrem pudrem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować