Tort truskawkowy z kremem budyniowym i masą krówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając.
Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
Wykładamy ciasto do formy o średnicy 22 cm z wyłożonym przez papier dnem.
Pieczemy w temp. 160st.C przez ok.30-40min.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je razem z formą na podłogę.
Zostawić do ostudzenia, zdjąć papier i przekroić biszkopt na pół.
Z 1 litra mleka odlać szklankę mleka, do której wmieszać proszek budyniowy i cukier.
Pozostałą część mleka zagotować, a po zagotowaniu wlać szklankę mleka z proszkami i cukrem.
Energicznie mieszać aż budyń stanie się gęsty.
Pozostawić do ostudzenia do temp. pokojowej.
Miękkie masło (temp. pokojowa) utrzeć mikserem na puch, a następnie dodawać do niego po łyżce masy budyniowej.
Gdyby masa się zwarzyła trzeba ją podgrzać w kąpieli wodnej.
Na talerzu/paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, który nasączyć nalewką.
W tym momencie ja przykładam na ciasto i talerz boki tortownicy, a następnie wyłożyć całą masę budyniową.
Truskawki pokroić w plasterki i wyłożyć na wierzch masy jedna obok drugiej.
Przykryć drugim blatem biszkoptu - który można też nasączyć.
Wierzch ciasta posmarować gotową masą krówkową.
Ozdobić truskawkami i mięta.
Komentarze