Tort truskawkowy z kremem budyniowym i masą krówkową

4.5 (164 ocen)

  • 3 godz.

tort przygotowałam dla mojej mamy na imieniny

  • 3 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szklanka cukru
    pół szklanki mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

    masa budyniowa:
    1 l mleka
    3 budynie waniliowe (bez cukru)
    6 łyżek cukru
    kostka masła

    pół szklanki nalewki aroniowej (lub innej owocowej albo herbaty owocowej)
    truskawki
    mała puszka masy krówkowej
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort z kremem

Tort truskawkowy z kremem budyniowym i masą krówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
    Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając.
    Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
    Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
    Wykładamy ciasto do formy o średnicy 22 cm z wyłożonym przez papier dnem.
    Pieczemy w temp. 160st.C przez ok.30-40min.
    Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je razem z formą na podłogę.
    Zostawić do ostudzenia, zdjąć papier i przekroić biszkopt na pół.
    Z 1 litra mleka odlać szklankę mleka, do której wmieszać proszek budyniowy i cukier.
    Pozostałą część mleka zagotować, a po zagotowaniu wlać szklankę mleka z proszkami i cukrem.
    Energicznie mieszać aż budyń stanie się gęsty.
    Pozostawić do ostudzenia do temp. pokojowej.
    Miękkie masło (temp. pokojowa) utrzeć mikserem na puch, a następnie dodawać do niego po łyżce masy budyniowej.
    Gdyby masa się zwarzyła trzeba ją podgrzać w kąpieli wodnej.
    Na talerzu/paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, który nasączyć nalewką.
    W tym momencie ja przykładam na ciasto i talerz boki tortownicy, a następnie wyłożyć całą masę budyniową.
    Truskawki pokroić w plasterki i wyłożyć na wierzch masy jedna obok drugiej.
    Przykryć drugim blatem biszkoptu - który można też nasączyć.
    Wierzch ciasta posmarować gotową masą krówkową.
    Ozdobić truskawkami i mięta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować