Tort truskawkowy z kremem

0 (0 ocen)

  • Średni

Na deser polecam pyszny tort z delikatnym truskawkowym kremem.

  • Średni

Składniki:

  • - Biszkopt:: 1 sztuka
    - jajka: 5 sztuk
    - cukier: 0.75 szklanki
    - mąka pszenna: 1 szklanka
    - mąka ziemniaczana: 1 szklanka
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - skórka z 1 cytryny: 1 sztuka

    - Masa:: 1 sztuka
    - serek mascarpone: 0.5 kilograma
    - twaróg: 0.5 kilograma
    - śmietanka kremówka: 200 mililitrów
    - Żelatyna: 4 łyżeczki
    - sok z 1 cytryny: 1 sztuka
    - cukier: 13 łyżek
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - cukier puder: 3 łyżki
    - konfitura truskawkowa: 40 dekagramów
    - truskawki: 40 dekagramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Konfitury

Tort truskawkowy z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić, dodawać po 1 żółtku. Stopniowo dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem. Dodać skórkę z cytryny. Przełożyć na blaszkę o wym. 37x42cm. Piec ok. 15-20 min w temp. 225st. Przekroić wzdłuż i jedną połowę ciasta wyłożyć na ściereczkę i zrolować.
  • 2. Żelatynę zmieszać z odrobiną zimnej wody, rozpuścić na parze. Twaróg zemleć, dodać serek mascarpone, sok oraz cukier i cukier waniliowy. Dodać żelatynę. Truskawki umyć, osączyć na sicie, rozgnieść widelcem i dodać do masy. Kremówkę ubić z pudrem, dodać do kremu. Zrolowany biszkopt rozwinąć, posmarować połową konfitury, ponownie zrolować i pokroić w plasterki, wyłożyć nimi dno tortownicy. Wyłożyć 2/3 kremu. Z drugiego kawałka ciasta wyciąć krążek, którym należy przykryć krem, lekko docisnąć. Posmarować resztą konfitury. Wierzch i boki ciasta posmarować pozostałym kremem. Udekorować świeżymi truskawkami. Dobrze schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek Śmietana Truskawki Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Walentynki Impreza Wesele

Podobne przepisy

To może cię zainteresować