Tort truskawkowy z bezami

0 (0 ocen)

  • 2 min

Bardzo smaczny szczegolnie ze swierzych truskawek.Doskonale pasuje na komunijny stół.

  • 2 min

Składniki:

  • biszkopt:
    - 5 jaj( temp. Pokojowa) oddzielnie żółtka i białka
    - 1 szkl cukru lub cukru pudru
    - 1 łyż maki ziemniaczanej
    - 5 łyż mąki pszennej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Nasączenie :
    16 łyż zaparzonej, ostudzonej,niezbyt mocnej herbaty z cytryna lub 8 łyż białego wina z 2 łyż soku z cytryny lub 12 łyż likieru truskawkowego lub poziomkowego.
    Masa mascarpone:
    -250 g sera śmietankowego twarogowego
    -2/3 szkl. Cukru pudru
    -750 g sera mascarpone
    -250 ml śmietanki kremówki 30%
    -słoiczek konfitury truskawkowej
    -500g truskawek w kostce
    Dekoracja:
    -garsc malej bezy
    -truskawki
    -1szkl.śmietanki kremowej 30%
    -2 lub 3 garscie malej bezy
    -200g truskawek w kostce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort truskawkowy z bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:piekarnik nagrzac do 175 C.Formę posmarowac maslem i wysypac mielonymi migdalami lub tarta bulka.Jajka wyjac wczesniej z lodowki.Bialka ubic ze szczypta soli na sztywna piane,dodac cukier,ubijac przez ok. 4-5 min,az piana będzie lsniaca i gęsta.Stopniowo dodawac po jednym żółtku,ciagle ubijając.Przesiac obie mąki razem z proszkiem do pieczeniai dodac do ubitych jajek. Delikatnie wymieszac szpatułką lub drewniana łyż. Tak aby nie zmniejszyc objetosci piany.Masę wlac do formy i wstawic do nagrzanego piekarnika.Piec przez 25 min Az biszkopt urosnie i będzie lekko zarumieniony.Studzic przez 15 min w uchylonym piekarniku,nastepnie wyjac i studzic kolejne 15 min.Upiec drugi biszkopt jak powyżej.Po ostudzeniu przekroic na 2 blaty.Zachowac okruchy na posypanie tortu.
    Masa mascarpone:
    Ser śmietankowy utrzec z cukrem pudrem na gladki krem.(ok 3 min).Dalej ubijając dodawac po łyzce sera mascarpone.Delikatnie polaczyc z ubita na sztywna piane zimna śmietanę,a nastepnie z polowa konfitury.Druga polowe konfitur podgzac ,ostudzic i połaczyc z pokrojonymi w kostke truskawkami.
    Przygotowanie tortu:
    Na paterze ułożyć pierwszy biszkopt,skropic go 3 lyz nasaczenia.Wylożyc 1/3 części przygotowanych truskawek z konfitura, a nastepnie rozsmarować 1/3 masy. Położyć drugi biszkopt skropic nasaczeniem,wyłożyć 1/3 truskawek, 1/3 masy.Położyc 3 biszkopt ,nasączyć ,rozłożyc truskawki i masę.Polożyc ostatni biszkopt,skropic nasaczeniem i posypac pokruszonym biszkoptem.Ubitą śmietanę kremówkę wymieszac z pokruszoną bezą i pokrojonymi truskawkami.Obłożyć boki tortu,udekorować gotową bezą i truskawkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować