Tort truskawkowy z bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:piekarnik nagrzac do 175 C.Formę posmarowac maslem i wysypac mielonymi migdalami lub tarta bulka.Jajka wyjac wczesniej z lodowki.Bialka ubic ze szczypta soli na sztywna piane,dodac cukier,ubijac przez ok. 4-5 min,az piana będzie lsniaca i gęsta.Stopniowo dodawac po jednym żółtku,ciagle ubijając.Przesiac obie mąki razem z proszkiem do pieczeniai dodac do ubitych jajek. Delikatnie wymieszac szpatułką lub drewniana łyż. Tak aby nie zmniejszyc objetosci piany.Masę wlac do formy i wstawic do nagrzanego piekarnika.Piec przez 25 min Az biszkopt urosnie i będzie lekko zarumieniony.Studzic przez 15 min w uchylonym piekarniku,nastepnie wyjac i studzic kolejne 15 min.Upiec drugi biszkopt jak powyżej.Po ostudzeniu przekroic na 2 blaty.Zachowac okruchy na posypanie tortu.
Masa mascarpone:
Ser śmietankowy utrzec z cukrem pudrem na gladki krem.(ok 3 min).Dalej ubijając dodawac po łyzce sera mascarpone.Delikatnie polaczyc z ubita na sztywna piane zimna śmietanę,a nastepnie z polowa konfitury.Druga polowe konfitur podgzac ,ostudzic i połaczyc z pokrojonymi w kostke truskawkami.
Przygotowanie tortu:
Na paterze ułożyć pierwszy biszkopt,skropic go 3 lyz nasaczenia.Wylożyc 1/3 części przygotowanych truskawek z konfitura, a nastepnie rozsmarować 1/3 masy. Położyć drugi biszkopt skropic nasaczeniem,wyłożyć 1/3 truskawek, 1/3 masy.Położyc 3 biszkopt ,nasączyć ,rozłożyc truskawki i masę.Polożyc ostatni biszkopt,skropic nasaczeniem i posypac pokruszonym biszkoptem.Ubitą śmietanę kremówkę wymieszac z pokruszoną bezą i pokrojonymi truskawkami.Obłożyć boki tortu,udekorować gotową bezą i truskawkami.
Komentarze