Tort truskawkowy z bezami

4.5 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zajmuję się domem i dwójką dzieci. Gotuję codziennie, piekę na większe okazje. Przepis na tort truskawkowy dostałam kiedyś od koleżanki i ilekroć go robiłam, zawsze się udawał.

Składniki:

  • Na 12 porcji
    ● 4 jajka
    ● 3/4 szklanki cukru
    ● 2 torebki cukru waniliowego
    ● szczypta soli
    ● 10 dag mąki pszennej
    ● 5 dag mąki ziemniaczanej
    ● 10 dag gotowych bezików
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 600 ml śmietany kremówki
    ● 1 torebka zagęstnika do śmietany
    ● 25 dag truskawek
    ● 20 dag konfitury truskawkowej
    ● tarta czekolada do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort truskawkowy z bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort truskawkowy z bezami 1. Oddzielamy żółtka od białek.
    Białka ubijamy z 4 łyżkami wody,
    szczyptą soli, 15 dag cukru
    i 1 cukrem waniliowym. Dodajemy
    żółtka, obie mąki oraz proszek
    do pieczenia.
  • Tort truskawkowy z bezami 2. Ciasto przekładamy do tortownicy,
    pieczemy 25 minut
    w temperaturze 175 °C. Studzimy i przekrawamy na 3 placki.
  • Tort truskawkowy z bezami 3. Ubijamy 400 ml śmietany
    z drugim cukrem waniliowym,
    zagęstnikiem i resztą cukru. Dodajemy
    świeże truskawki (kilka
    odkładamy do dekoracji).
  • 4. Spód ciasta smarujemy połową
    konfitury i połową kremu
    truskawkowego. Przykrywamy
    drugim plackiem, znowu smarujemy
    konfiturą i kremem, nakładamy
    ostatni placek. Ubijamy
    resztę śmietany kremówki, smarujemy
    wierzch i boki tortu.
    Układamy truskawki i beziki.
    Posypujemy tartą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować