Zajmuję się domem i dwójką dzieci. Gotuję codziennie, piekę na większe okazje. Przepis na tort truskawkowy dostałam kiedyś od koleżanki i ilekroć go robiłam, zawsze się udawał.
Składniki:
Na 12 porcji
● 4 jajka
● 3/4 szklanki cukru
● 2 torebki cukru waniliowego
● szczypta soli
● 10 dag mąki pszennej
● 5 dag mąki ziemniaczanej
● 10 dag gotowych bezików
● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
● 600 ml śmietany kremówki
● 1 torebka zagęstnika do śmietany
● 25 dag truskawek
● 20 dag konfitury truskawkowej
● tarta czekolada do dekoracji
Tort truskawkowy z bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy z 4 łyżkami wody,
szczyptą soli, 15 dag cukru
i 1 cukrem waniliowym. Dodajemy
żółtka, obie mąki oraz proszek
do pieczenia.
2.Ciasto przekładamy do tortownicy,
pieczemy 25 minut
w temperaturze 175 °C. Studzimy i przekrawamy na 3 placki.
3.Ubijamy 400 ml śmietany
z drugim cukrem waniliowym,
zagęstnikiem i resztą cukru. Dodajemy
świeże truskawki (kilka
odkładamy do dekoracji).
4.Spód ciasta smarujemy połową
konfitury i połową kremu
truskawkowego. Przykrywamy
drugim plackiem, znowu smarujemy
konfiturą i kremem, nakładamy
ostatni placek. Ubijamy
resztę śmietany kremówki, smarujemy
wierzch i boki tortu.
Układamy truskawki i beziki.
Posypujemy tartą czekoladą.
Komentarze