Tort truskawkowy na zimno

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Pyszny delikatny, mocno owocowy tort truskawkowy

  • 3 godz.

Składniki:

  • 400-500 g mrożonych truskawek
    2 galaretki + 500 ml wrzącej wody
    pół litra śmietanki 30%
    3 łyżki cukru pudru

    500 ml śmietanki 36%
    2 łyżki cukru pudru
    2-3 truskawki

    500 g truskawek
    2 opakowania podłużnych biszkoptów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort truskawkowy

Tort truskawkowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Dwie galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do ostudzenia do temp. pokojowej.
    Lekko rozmrożone truskawki (mogą być zimne) zmiksować blenderem na mus.
    Ubić śmietankę kremówkę na sztywno razem z cukrem pudrem.
    Wymieszać galaretkę z musem truskawkowym, a następnie całość przelać do ubitej śmietanki i wymieszać.
    Masę przelać do tortownicy o średnicy 21 cm (może być mniejsza, masa będzie wyższa) i włożyć do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej całą noc.
    Następnie ubić śmietankę z cukrem pudrem na sztywno (w razie problemu warto dodać śmietan-fix) oraz dodać 2-3 zmiksowane na mus truskawki (krem się zaróżowi).
    Zdjąć rant tortownicy z naszego tortu, na wierzchu wyłożyć 3/4 masy śmietankowej, resztą wysmarować boki tortu.
    Każdą truskawkę przekroić na 3 plastry w długość i układać na wierzchu - zaczynając od zewnątrz, a kończąc w środku.
    Do brzegu tortu przyczepić biszkopty - można je dociąć, a następnie zawiązać wstążką.
    Przechowywać w lodówce.

Porady

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować