Tort truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo żółtka, cukier i mąkę. Tortownicę (śr. 27 cm) natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy ok. 30 minut w 170 °C. Studzimy. Przekrawamy na 3 placki.
2.Masa: czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy i delikatnie mieszamy z ubitą śmietaną. Wstawiamy do lodówki, aż stężeje.
3.Poncz: soki i likier mieszamy z 650 ml wody. Nasączamy biszkopty.
4.Truskawki myjemy, osuszamy (kilka odkładamy do dekoracji) i usuwamy szypułki. Przekrawamy na pół. Układamy: biszkopt, 1/2 truskawek, 1/4 masy, biszkopt, 1/2 truskawek, 1/4 masy, biszkopt. Wierzch i boki tortu smarujemy połową pozostałej masy. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie
dekorujemy resztą masy i odłożonymi truskawkami.
Porady
● Aby biszkopt nie opadł, podczas pieczenia nie należy otwierać drzwiczek piekarnika,
a po upieczeniu zostawić go w środku jeszcze 20 minut.
Komentarze