Tort truskawkowy

5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zamiast żelatyny do masy użyłam białej czekolady.

Składniki:

  • Biszkopt:
    10 jajek
    1 szkl. cukru
    2 szkl. mąki

    Masa:
    1 l śmietanki 30-proc.
    5 tabliczek białej czekolady

    Poncz:
    100 ml soku truskawkowego
    sok z 1/2 cytryny
    kieliszek likieru, np. amaretto

    Oraz:
    1 kg truskawek
    tłuszcz i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Tort truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo żółtka, cukier i mąkę. Tortownicę (śr. 27 cm) natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy ok. 30 minut w 170 °C. Studzimy. Przekrawamy na 3 placki.
  • 2. Masa: czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy i delikatnie mieszamy z ubitą śmietaną. Wstawiamy do lodówki, aż stężeje.
  • 3. Poncz: soki i likier mieszamy z 650 ml wody. Nasączamy biszkopty.
  • 4. Truskawki myjemy, osuszamy (kilka odkładamy do dekoracji) i usuwamy szypułki. Przekrawamy na pół. Układamy: biszkopt, 1/2 truskawek, 1/4 masy, biszkopt, 1/2 truskawek, 1/4 masy, biszkopt. Wierzch i boki tortu smarujemy połową pozostałej masy. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie
    dekorujemy resztą masy i odłożonymi truskawkami.

Porady

● Aby biszkopt nie opadł, podczas pieczenia nie należy otwierać drzwiczek piekarnika, a po upieczeniu zostawić go w środku jeszcze 20 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Biała czekolada Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować