Tort truskawkowo- kremowy

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszny puszysty biszkopt idealnie współgra z kremową masą przełożoną truskawkami

  • 50 min

Składniki:

  • Biszkopt:

    Jajka- 4 sztuki
    Mąka pszenna- 4 łyżki
    Cukier- 4 łyżki
    Proszek do pieczenia- 1.5 łyżeczki
    Krem:
    Śmietana 30%- 330 ml
    Mascarpone- 250g
    Cukier puder- 4 łyżeczki
    Truskawki- 250g
    Dodatkowo do dekoracji :
    Truskawki-250g
    Wiórki kokosowe- 3 łyżki

Tort truskawkowo- kremowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno, następnie dodać cukier- ubijać, dodać żółtka- ubijać. Do masy jajecznej stopniowo i delikatnie przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Tortownicę wyłożyć papierem i posmarować margaryną. Ciasto wlać do formy i piec w piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
  • 2. Krem:
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodawać stopniowo mascarpone i miksować.
    Ciasto przeciąć na pół, dolną część posmarować kremem i ułożyć na nim połówki truskawek. Przykryć górną częścią ciasta, które następnie należy posmarować kremem. Truskawki poprzecinać wzdłuż w paski, którymi następnie należy wyłożyć wierzch ciasta dookoła. Boki tortu posmarować masą śmietanową i posypać wiórkami kokosowymi. Całość schłodzić w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy