Tort truskawkowo- kremowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno, następnie dodać cukier- ubijać, dodać żółtka- ubijać. Do masy jajecznej stopniowo i delikatnie przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Tortownicę wyłożyć papierem i posmarować margaryną. Ciasto wlać do formy i piec w piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
2.Krem:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodawać stopniowo mascarpone i miksować.
Ciasto przeciąć na pół, dolną część posmarować kremem i ułożyć na nim połówki truskawek. Przykryć górną częścią ciasta, które następnie należy posmarować kremem. Truskawki poprzecinać wzdłuż w paski, którymi następnie należy wyłożyć wierzch ciasta dookoła. Boki tortu posmarować masą śmietanową i posypać wiórkami kokosowymi. Całość schłodzić w lodówce.
Komentarze