Tort Truskawkowej Poziomki

0 (0 ocen)

Wszyscy członkowie rodziny zajadali się tym pysznym tortem i chwalili jego wygląd.

Składniki:

  • Składniki :
    Biszkopt :

    - 5 jajek
    - niepełna szklanka cukru pudru (około 150 ml)
    - 1 szklanka (220ml) mąki pszennej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - szczypta soli

    Masa:

    - 250g masła
    - 250g cukru pudru
    - 2 łyżki mleka
    - 2 łyżeczki esencji waniliowej

    Masa cukrowa:

    - 800 g cukru pudru (możliwe, że będzie mniej, stopniowo dodawać)
    - 3 łyżeczki glukozy
    - 3 łyżeczki żelatyny
    - 50 ml gorącej wody

    Masa maślana na różyczki:
    - 250g masła
    - 250g cukru pudru
    -dowolne barwniki

    Owoce:
    - jagody ze słoika
    - brzoskwinie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort truskawkowej poziomki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubijamy ze szczyptą soli.
    W drugiej misce żółtka ubijamy z cukrem na gładka masę.
    Do ubitych z cukrem żółtek dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Na koniec do masy dodajemy ubite wcześniej białka i miksujemy na najniższych obrotach. Tak przygotowane ciasto musi zachować puszystość. Kolejnym krokiem będzie przelanie ciasta do tortownicy. Tortownicę wysmarowujemy margaryną bądź masłem i wysypujemy bułką tartą. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni bądź do tzw. suchego patyczka. Czekamy, aż ostygnie.
  • 2. Masa:
    Masło w temperaturze pokojowej miksujemy na najwyższych obrotach. Następnie wsypujemy cukier puder i wlewamy esencję waniliową. Miksujemy jakieś 5-7 min. Potem wlewamy 2 łyżki mleka i ponownie miksujemy dotąd, aż masa będzie jednolita.
  • 3. Gdy już ciasto na tort jest zimne przekrawamy go na tyle ile jest możliwych kół. Mnie osobiście wyrósł bardzo wysoki i udało się na 4.
    Pierwsze koło kładziemy na prostej równoległej powierzchni i nasączamy go syropem z brzoskwiń w puszce. Smarujemy masą i wykładamy brzoskwinię. Następnie kładziemy kolejny biszkopt na brzoskwinię i również go nasączamy i smarujemy masą, tylko teraz wykładamy na masę jagody. Z trzecim robimy to samo co z drugim (na masie brzoskwinie).
  • 4. Gdy już mamy tak oto przygotowany tort robimy masę maślaną na różyczki.
    Wszystkie składniki miksujemy razem i odstawiamy do lodówki, nie dodając jeszcze barwników.
  • 5. Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy cukrowej.
    W 50ml gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i dodajemy glukozę. Energicznie mieszamy. Gdy już się rozpuści na stolnicę wysypujemy cukier puder i wlewamy wcześniej zrobioną żelatynę(jeszcze ciepłą).
    Zagniatamy. Masę wałkujemy na blasze wcześniej posmarowaną olejem.
  • 6. Nakładamy masę cukrową na tort i równamy delikatnie. Najlepiej jest przed nałożeniem wysmarować boki i górę tortu wcześniej zrobioną masą maślaną (tą która jest na różyczki, bez problemu wystarczy). Gdy już mamy wyłożony tort na torcie robimy różyczki. I gotowe.
    Smacznego. :)

Porady

Zamiast jagód można użyć wiśni w likierze lub wiśni z kompotu. Są nieco kwaśniejsze i dzięki temu tort nie będzie taki słodki. Do masy, którą przekładamy tort można wsypać niewielką ilość kwasku cytrynowego, aby wzbogacić smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować