Tort tri colore - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt biały:
Białka oddzielany od żółtek. Do białek dodajemy cukier. Miksujemy do momentu uzyskania białej jednolitej masy. Dodajemy żółtka cały czas miksując, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.
Tak samo robimy biszkopt ciemny.
Pieczemy 35 minut w 180stopniach
2.Biszkopt orzechowy:
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodajemy cukier. Miksujemy do momentu uzyskania białej, jednolitej masy. Dodajemy żółtka cały czas mieszając, dodajemy mąkę, orzechy i proszek do pieczenia.
Pieczemy 25 minut w 180stopniach.
3.Krem nr 2:
Z mleka odlewami pół szklanki i mieszamy z budyniem i mąką. Resztę gotujemy z cukrem. Po ugotowaniu dodajemy mieszankę budyniu z mąką. Gotujemy. Ostawiamy do ostudzenia.
Ucieramy margarynę z cukrem do uzyskania białej jednolitej masy. Dodajemy po łyżce masy budyniowej. Cały czas miksując dodajemy chłodną rozpuszczoną czekoladę.
4.Krem nr 1
1/2 szkl wody gotujemy, wlewamy ponownie do skzlanki i rozpuszczamy w niej galaretkę. Studzimy. śmietanę ubijamy, dodajemy chłodną lekko tężejącą galaretkę.
5.Krem nr 2 wykonujemy tak samo jak krem nr 1 z tym, że na sam koniec dodajemy startą czekoladę i delikatnie mieszamy.
6.Galaretka z brzoskwiniami:
Sok z brzoskwiń wlać do garnuszka i dodać tyle wody by wyszło 500ml. Zagotować dodać pokrojone brzoskwinie, ponownie zagotować, wsypać 2 galaretki i porządnie wymieszać. Odstawić do delikatnego ostygnięcia.
7.Biszkopty kroimy na 3 części.
Układamy tort.
Jasny biszkopt, galaretka z brzoskwiniami, część kremu nr 3, ciemny biszkopt, krem nr 2, biszkopt orzechowy, krem nr 1.
Boki smarujemy kremem nr 2 . obsypujemy boki migdałami. Na wierchu tortu robimy rozetki szprycą z kremem nr 1. Dekorujemy owocami
Porady
Podałam składniki na 2 torty, ponieważ zawsze gdy piekę tort na zamówienie to od razu robię dla Nas:))
Komentarze