Tort tri colore

0 (0 ocen)

Wyjątkowy tort z trzema różnymi biszkoptami. Tort ma dość ciekawy wygląd oraz wyśmienity smak.Każdy będzie nim zachwycony.

Składniki:

  • Składniki na 2 torty


    Biszkopt jasny:
    6 jajek
    szkl. cukru
    1 1/2 szkl mąki
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Biszkopt ciemny
    6 jajek
    szkl cukru
    1 1/2 szl mąki
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenie
    1 1/2 łyżki kakao

    Biszkopt orzechowy:
    5 jajek
    1/2 szkl cukru
    150 g mielonych orzechów włoskich
    5 łyżek mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem nr 1
    500 ml śmietany kremówki 36%
    1 op galaretki cytrynowej
    1/2 szkl wody
    2 łyżki cukru

    Krem nr 2
    500 ml mleka
    1 op budyniu śmietankowego
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki cukru
    1 margaryna kasia (250g)
    50 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady

    Krem nr 3
    500 ml śmietany kremówki 30%
    1 opakowanie galaretki cytrynowej
    1/2 szkl wody
    2 łyżki cukru
    50 g startej czekolady.

    Galaretka z brzoskwiniami
    puszka brzoskwiń
    2 galaretki brzoskwiniowe


    Dodatkowo:
    około 100 g płatków migdałowych uprzednio uprażonych na patelni
    owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort śmietanowy Desery

Tort tri colore - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt biały:
    Białka oddzielany od żółtek. Do białek dodajemy cukier. Miksujemy do momentu uzyskania białej jednolitej masy. Dodajemy żółtka cały czas miksując, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.
    Tak samo robimy biszkopt ciemny.
    Pieczemy 35 minut w 180stopniach
  • 2. Biszkopt orzechowy:
    Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodajemy cukier. Miksujemy do momentu uzyskania białej, jednolitej masy. Dodajemy żółtka cały czas mieszając, dodajemy mąkę, orzechy i proszek do pieczenia.
    Pieczemy 25 minut w 180stopniach.
  • 3. Krem nr 2:
    Z mleka odlewami pół szklanki i mieszamy z budyniem i mąką. Resztę gotujemy z cukrem. Po ugotowaniu dodajemy mieszankę budyniu z mąką. Gotujemy. Ostawiamy do ostudzenia.
    Ucieramy margarynę z cukrem do uzyskania białej jednolitej masy. Dodajemy po łyżce masy budyniowej. Cały czas miksując dodajemy chłodną rozpuszczoną czekoladę.
  • 4. Krem nr 1
    1/2 szkl wody gotujemy, wlewamy ponownie do skzlanki i rozpuszczamy w niej galaretkę. Studzimy. śmietanę ubijamy, dodajemy chłodną lekko tężejącą galaretkę.
  • 5. Krem nr 2 wykonujemy tak samo jak krem nr 1 z tym, że na sam koniec dodajemy startą czekoladę i delikatnie mieszamy.
  • 6. Galaretka z brzoskwiniami:
    Sok z brzoskwiń wlać do garnuszka i dodać tyle wody by wyszło 500ml. Zagotować dodać pokrojone brzoskwinie, ponownie zagotować, wsypać 2 galaretki i porządnie wymieszać. Odstawić do delikatnego ostygnięcia.
  • 7. Biszkopty kroimy na 3 części.

    Układamy tort.
    Jasny biszkopt, galaretka z brzoskwiniami, część kremu nr 3, ciemny biszkopt, krem nr 2, biszkopt orzechowy, krem nr 1.
    Boki smarujemy kremem nr 2 . obsypujemy boki migdałami. Na wierchu tortu robimy rozetki szprycą z kremem nr 1. Dekorujemy owocami

Porady

Podałam składniki na 2 torty, ponieważ zawsze gdy piekę tort na zamówienie to od razu robię dla Nas:))

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować