Tort traktor

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

Tort z nutą ajerkoniaku na specjalnie zamówienie dla męża rolnika. Bardzo duży, bardzo ciężki i bardzo smaczny.

  • 6 godz.

Składniki:

  • Biszkopt 5 szt ( 25x40 cm )
    5x 4 jajka
    5x 1 szkl mąki
    5x 3/4 cukru
    5x łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem
    700 ml śmietanki 30 %
    150 g czekolady mlecznej
    250 g czekolady białej

    Poncz:
    2,5 cytryny
    5 szkl wody
    2 łyżki cukru

    Krem maślany:
    300 g miękkiej margaryny lub masła
    6-7 łyżek cukru pudu
    1 łyżeczka soku z cytryny

    Dodatkowo:
    ok. 1200 g masy cukrowej
    barwniki spożywcze
    dżem z czarnej porzeczki
    dżem wiśniowy
    2 kieliszki ajerkoniaku
    klej spożywczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort traktor - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i po jednym żółtku. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
  • 2. Śmietanę dzielimy na dwie części. Gotujemy w osobnych garnkach. Kiedy zacznie wrzeć, zdejmujmy z palników i dodajemy połamane czekolady. Do jednej mleczną a do drugiej białą. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Zostawiamy do ostygnięcia a potem wstawiamy oba garnki do lodówki na co najmniej 8 godzin. Ubijamy na sztywno tuż przed przekładaniem biszkoptów.
  • 3. Cytryny dokładnie obieramy ze skórki. Kroimy w plasterki. Gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru przez 15 minut. Studzimy i przecedzamy.
  • 4. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i sokiem cytrynowym na puszystą masę.
  • 5. Z biszkoptów wykrawamy kształt traktora. Na każde koło wycinamy po dwa krążki.
  • 6. Blaty nasączamy na przemian ponczem i ajerkoniakiem. Również naprzemiennie smarujemy dżemem, powidłami i dwoma rodzajami kremów. Ajerkoniak proponuję dawać pod jasny krem.
  • 7. Koła również nasączamy i smarujemy śmietaną. Zostawiamy je na razie na osobnej desce.
  • 8. Wstawiamy tort do lodówki na godzinę. Po tym czasie smarujemy wszystko masą maślaną. Ponownie wstawiamy do lodówki.
  • 9. Masę cukrową łączymy z barwnikami. Najpierw proponuję udekorować koła a potem dokleić je do tortu.
  • 10. Wstawiamy do lodówki na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować