1.Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i po jednym żółtku. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
2.Śmietanę dzielimy na dwie części. Gotujemy w osobnych garnkach. Kiedy zacznie wrzeć, zdejmujmy z palników i dodajemy połamane czekolady. Do jednej mleczną a do drugiej białą. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Zostawiamy do ostygnięcia a potem wstawiamy oba garnki do lodówki na co najmniej 8 godzin. Ubijamy na sztywno tuż przed przekładaniem biszkoptów.
3.Cytryny dokładnie obieramy ze skórki. Kroimy w plasterki. Gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru przez 15 minut. Studzimy i przecedzamy.
4.Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i sokiem cytrynowym na puszystą masę.
5.Z biszkoptów wykrawamy kształt traktora. Na każde koło wycinamy po dwa krążki.
6.Blaty nasączamy na przemian ponczem i ajerkoniakiem. Również naprzemiennie smarujemy dżemem, powidłami i dwoma rodzajami kremów. Ajerkoniak proponuję dawać pod jasny krem.
7.Koła również nasączamy i smarujemy śmietaną. Zostawiamy je na razie na osobnej desce.
8.Wstawiamy tort do lodówki na godzinę. Po tym czasie smarujemy wszystko masą maślaną. Ponownie wstawiamy do lodówki.
9.Masę cukrową łączymy z barwnikami. Najpierw proponuję udekorować koła a potem dokleić je do tortu.
Komentarze