Tort tradycyjny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na biszkopt całe jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Ubijać nawet do 15 minut. Oba rodzaje mąki i proszek przesiać przez sito. Dodawać delikatnie do masy. Wlać do tortownicy i piec ok. 50 minut . Najpierw 160 stopniach
a gdy ciasto wyrośnie zwiększyć do 180. Ostudzić i przeciąć na trzy krążki.
2.Na poncz w gorącej wodzie rozpuścić cukier. Ostudzić. Dodać sok z cytryny i aromat.
3.Na masę śmietanę ubić, dodać cukier puder i na końcu śmietan fixy.
Dżem podgrzać w garnuszku a następnie zmiksować na jednolitą masę.
4.Każdy krążek biszkopta nasączyć przygotowanym ponczem. Spodni krążek posmarować połową dżemu, nałożyć śmietanę.
Przykryć drugim krążkiem. Posmarować go resztą dżemu i nałożyć śmietanę.
Przykryć ostatnim krążkiem
5.Wierzch i boki posmarować cienko resztą śmietany. Udekorować owocami, płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.
Komentarze