TORT TOR WYŚCIGOWY

4.5 (170 ocen)

Ten tort upiekłam na 1roczek dla mojego chrześnika Wiktorka ,który uwielbia samochodziki.

Składniki:

  • Biszkopt jasny;
    4 jajka
    1szkl.cukru
    cukier waniliowy
    1 1/2szkl.mąki
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    8 łyżek wody
    8 łyżek oleju
    Oddzielić żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę dodając po trochu cukru i cukru waniliowego,po ubiciu piany z cukrem dodajemy żółtka i mieszamy,następnie dajemy olej,wodę i mąkę i wszystko razem mieszamy ,wylewamy na blaszkę i pieczemy biszkopta jasnego.
    Biszkopt ciemny;
    4 jajka
    1szkl. cukru
    cukier waniliowy
    1 1/2 mąki
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    8 łyżek wody
    8 łyżek oleju
    3v łyżeczki kakao
    Pieczemy biszkopta ciemnego(wykonanie takie ja wcześniej)
    Wkładka kokosowa;
    20 dag kokosu
    6 białek
    1szkl cukru
    Ubijamy białka z cukrem ,po ubiciu dodać kokos i delikatnie wymieszać i upiec na tej samej blaszce co były pieczone biszkopty.
    Masa;
    1 krem bo tortu ciemny
    1 krem do tortu jasny
    20dag margaryny
    2szkl.mleka
    Masy przygotować według przepisu podanego na kremach.
    Pozostałe składniki do wykończenia tortu;
    3 śnieżki na mleko
    1 galaretka czerwona
    1 galaretka szafirowa
    1 galaretka zielona
    1 galaretka żółta
    posypka brązowa
    perełki do dekoracji
    galaretkę w cukrze na pod jum
    autka ,pajacyk (kupione w cukierni)
    literki z czekolady
    4szkla mleka





Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort tor wyścigowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie tortu;
    Na deseczce na placki kładziemy biszkopt ciemny smarujemy go masą jasną i kładziemy wkładkę kokosową na wkładkę kokosową wykładamy masę ciemną (trochę masy sobie zostawiamy)i kładziemy placek jasny który smarujemy resztą masy(smarujemy górę i boli tortu).
    Rozrabiamy każdą galaretkę w 1szkl wody osobno.
    1szlk mleka wlewamy do wysokiego naczynia wsypujemy 1 śnieżkę i ubijamy ,gdy będzie śnieżka ubita dodajemy galaretkę tężejącą szafirową i mieszamy.Gdy śnieżka szafirowa jest już gotowa to(śnieżka nie może być za rzadka)przekładamy do szprycy i dekorujemy boki tortu do połowy.Z pozostałymi galaretkami i śnieżkami robimy to co z szafirową śnieżką.Na szafirową śnieżkę położoną już na bokach tortu kładziemy jeden pasek śnieżki żółtej a następnie śnieżkę czerwoną.Na wierzchu tortu wysypujemy tor wyścigowy z posypki brązowej a w środku toru i po bokach wykładamy śnieżkę zieloną.Następnie w środku tora układamy po jum i ustawiamy na nim pajacyka ,z literek piszemy sobie imię i życzenia.Perełki układamy na torze na posypce linię przerywaną oraz metę i układamy autka kupione w cukierni.
    życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować