Tort "Tomek"

0 (0 ocen)

  • Średni

Tort zrobiłam na 3 urodzinki synka.

  • Średni

Składniki:

  • - Biszkopt: 1 sztuka
    - jajka: 8 sztuk
    - cukier: 1.75 szklanki
    - mąka tortowa: 1.75 szklanki
    - mąka ziemniaczana: 3 łyżki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki

    - Krem: 1 sztuka
    - śmietanka 30%: 0.8 litra
    - Śmietan-fix: 5 opakowań
    - cukier puder: 4 łyżki

    - DODATKOWO:: 1 sztuka
    - dżem z czarnej porzeczki: 330 mililitrów
    - barwniki spożywcze wg uznania: 1 opakowanie

Tort "tomek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem. Dodawać na przemian po 1 żółtku oraz mąki zmieszane z proszkiem. Piec ok. 45 min w temp. 180st.
  • 2. Śmietanę ubić z cukrem i fixami. Zimny biszkopt przekroić na 3 części.
  • 3. Pierwszy blat ciasta posmarować kremem, przykryć 2 blatem, posmarować dżemem, na to kremem, przykryć kolejnym blatem ciasta. Resztę kremu połączyć z wybranymi kolorami barwników i udekorować wierzch i boki ciasta.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy