Tort tiramisu

4.5 (168 ocen)

Pyszny torcik z bardzo delikatnym kremem z serkiem mascarpone z dodatkiem amaretto. Pięknie się prezentuje, polecam na różne uroczystości rodzinne.

Składniki:

  • Biszkopt:

    1 szklanka mąki pszennej

    3 łyżki mąki ziemniaczanej

    1 szklanka cukru

    6 jajek

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:

    500 gram serka mascarpone

    75 gram cukru pudru

    2 jajka

    50 ml. amaretto

    Poncz:

    300 ml. zimnego naparu kawy

    150 ml. amaretto

    Dodatkowo:

    2 op. podłużnych biszkoptów

    kakao

    wiórki czekoladowe

    maliny

Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Torty Desery Tiramisu

Tort tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i po jednym żółtku, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Tortownicę (22cm.) smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą, przelewamy masę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 50-60 minut. Ostudzony biszkopt kroimy na trzy części. Jajka sparzamy wrzątkiem, białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Żółtka ucieramy z serkiem mascarpone, ucierając dodajemy po łyżce masy białkowej, na końcu dodajemy amaretto. Kawę mieszamy z amaretto, nasączamy pierwszy biszkopt, wykładamy 1/3 część kremu, przykrywamy kolejnym biszkoptem, nasączamy, wykładamy 1/3 część kremu, przykrywamy pozostałym biszkoptem, nasączamy. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki, biszkoptami obkładamy boki, obwiązujemy wstążką. Wierzch posypujemy kakako i wiórkami czekoladowymi. Przed podaniem dekorujemy malinami.

Porady

Tort najlepiej obsyp kakaem i wiórkami czekoladowymi przed pobaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować