TORT TEŚCIOWEJ

5 (149 ocen)

  • 2 godz.

Tort bardzo kolorowy i smaczny, robiłam go na urodziny teściowej:))

  • 2 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT CIEMNY
    - 4 JAJKA
    - SZKLANKA CUKRU
    - SZKLANKA MĄKI
    - SZCZYPTA SOLI
    - 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
    - 2 BUDYNIE CZEKOLADOWE
    - 2 ŁYŻECZKI KAKAO

    BISZKOPT JASNY
    - 4 JAJKA
    - SZKLANKA CUKRU
    - SZKLANKA MĄKI
    - SZCZYPTA SOLI
    - 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
    - 2 KIŚLE CYTRYNOWE

    MASA SEROWA
    - 25 dag SERA BIAŁEGO 3-KROTNIE MIELONEGO
    - 2 GALARETKI CYTRYNOWE
    - 2 ŚNIEŻKI
    - ½ LITRA ŚMIETANY 18%

    MASA CIEMNA
    - KOSTKA MASŁA
    - 20 dag SUSZONYCH ŚLIWEK
    - MASŁO CZEKOLADOWE ( nutella lub podobne )
    - 200 ml WÓDKI

    MASA CZERWONA
    - 4 JABŁKA
    - GALARETKA CZERWONA
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort teściowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORT TEŚCIOWEJ 1. 1.Biszkopt ciemny: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę, stopniowo dodając cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Do masy wsypujemy budynie czekoladowe oraz powoli mąkę. Ciasto wlewamy do natłuszczonej blachy i pieczemy w 180 C około 25-30 minut. Upieczony biszkopt przekrawamy na pół.
    2. Biszkopt jasny: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę, stopniowo dodając cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do masy wsypujemy kiśle cytrynowe oraz powoli mąkę. Ciasto wlewamy do natłuszczonej blachy i pieczemy w 180 C około 25-30 minut. Upieczony biszkopt przekrawamy na pół.
    3. Przygotowujemy masę jasną: galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia. Śnieżki ubijamy ze śmietanką , mieszamy z serem i tężejącą wystudzoną galaretką na gładką masę. Przekładamy biszkopt ciemny.
    4.Przygotowujemy masę czerwoną: obrane i starte jabłka chwilę smażymy i dodajemy galaretkę czerwoną. Przestudzoną masę wykładamy na ciemny biszkopt i przykrywamy jedną częścią jasnego biszkoptu.
    5. Przygotowujemy masę ciemną: suszone śliwki zalewamy wódką i zostawiamy na noc. Masło ucieramy na puch i dodajemy masło czekoladowe, pod koniec ucierania dodajemy odsączone i pokrojone śliwki. Wykładamy na jasny biszkopt i na wierzch wykładamy drugą część jasnego biszkoptu.
    Tort dekorujemy pozostałą ciemną masą oraz ubitą śmietaną kremówką .
    Jest naprawdę rewelacyjny i bardzo kolorowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować