Tort teściowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Biszkopt ciemny: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę, stopniowo dodając cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Do masy wsypujemy budynie czekoladowe oraz powoli mąkę. Ciasto wlewamy do natłuszczonej blachy i pieczemy w 180 C około 25-30 minut. Upieczony biszkopt przekrawamy na pół.
2. Biszkopt jasny: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę, stopniowo dodając cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do masy wsypujemy kiśle cytrynowe oraz powoli mąkę. Ciasto wlewamy do natłuszczonej blachy i pieczemy w 180 C około 25-30 minut. Upieczony biszkopt przekrawamy na pół.
3. Przygotowujemy masę jasną: galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia. Śnieżki ubijamy ze śmietanką , mieszamy z serem i tężejącą wystudzoną galaretką na gładką masę. Przekładamy biszkopt ciemny.
4.Przygotowujemy masę czerwoną: obrane i starte jabłka chwilę smażymy i dodajemy galaretkę czerwoną. Przestudzoną masę wykładamy na ciemny biszkopt i przykrywamy jedną częścią jasnego biszkoptu.
5. Przygotowujemy masę ciemną: suszone śliwki zalewamy wódką i zostawiamy na noc. Masło ucieramy na puch i dodajemy masło czekoladowe, pod koniec ucierania dodajemy odsączone i pokrojone śliwki. Wykładamy na jasny biszkopt i na wierzch wykładamy drugą część jasnego biszkoptu.
Tort dekorujemy pozostałą ciemną masą oraz ubitą śmietaną kremówką .
Jest naprawdę rewelacyjny i bardzo kolorowy.
Komentarze