TORT TĘCZOWY (biszkoptowy)

4.5 (150 ocen)

  • 5 godz.

Przekonaj się, jak smakuje tęcza!

  • 5 godz.

Składniki:

  • Biszkopty (6 biszkoptów, tortownica 22cm):
    9 (średnich) jajek
    450g drobnego cukru do wypieków
    240g mąki tortowej pszennej
    90g mąki ziemniaczanej
    barwniki spożwycze (u mnie: w proszku)
    Krem:
    500ml śmietanki 30%
    250g serka mascarpone
    "Poncz":
    100ml soku malinowego
    sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort tęczowy (biszkoptowy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Za pomocą miksera ubić je (białka) na bardzo sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, cały czas ubijając. Do masy jajecznej wsypać mąkę tortową pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki/drewnianej łyżki, tak aby składniki się ze sobą połączyły. Należy to robić bardzo delikatnie, aby ciasto nie "opadło". Gotowe ciasto podzielić na pięć części. Każdą zabarwić wybranym barwnikiem (wystarczy szczypta barwnika, aby ciasto nabrało koloru). Dokładnie wymieszać. Formy wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Kolorowe ciasta przełożyć to tortownic (powinniśmy mieć pięć ciast - pięć tortownic). Wstawić do piekarnika (należy to robić partiami, w piekarniku powinny piec się maksymalnie dwa biszkopty). Piec w 160 stopniach, przez około 20 minut, aż do "suchego patyczka". Gorące biszkopty wyjąć z piekarnika, jeszcze gorące upuścić je na podłogę (w foremkach!) z wysokości około 60cm. Przestudzić. W tym czasie przygotować krem: śmietankę wlać do miski, ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone, wymieszać. Gotowy krem wstawić do lodówki. Przygotować "poncz": sok malinowy wymieszać z sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Chłodne już biszkopty wyjąć delikatnie z foremek. Każdy biszkopt nasączyć cytrynowo-malinowym ponczem. Biszkopty układać na sobie, przekładając każdy kremem ze śmietany i mascarpone. Na samym końcu kremem wysmarować również boki i wierzch tortu. Gotowy tort wstawić do lodówki. Tort powinien się chłodzić minimum 3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować