Tort tęczowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Pyszny,lekki idealny dla dzieci

  • 3 godz.

Składniki:

  • Masa piankowa:
    1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
    3 galaretki(żółta,czerwona,niebieska)
    2 łyżki cukru pudru
    200g ciastek kruchych
    50g masła
    Masa czekoladowa:
    100ml śmietany kremówki
    1 czekolada mleczna
    1 czekolada gorzka
    50g masła miękkiego
    Masa budyniowa:
    1 budyń waniliowy(dodaj łyżkę cukru)
    1szkl.mleka
    1/2 margaryny palmy

Tort tęczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować galaretki, każdą w 1 szkl.wody,ostudzić.
  • 2. Ciastka pokrusz,wymieszaj z masłem,wyłóż spód formy.
  • 3. Mleko z puszki ubić z cukrem pudrem tak aby powstała pianka,podzielić na trzy części i do każdej dodać galaretki(powstają trzy kolory)dobrze wymieszać.Wlewać do formy na zmianę po łyżce tak aby powstała tęcza.Wstawić do lodówki na 2h.
  • 4. Po tym czasie przygotować masę czekoladową.Czekoladę połamać dać do miseczki.Śmietanę zagotować,zalać nią czekoladę,delikatnie wymieszać.Do masy dodać bardzo miękkie masło.Utrzeć.Pozostawić do wystygnięcia.Następnie posmarować piankę i do lodówki na 1h.
  • 5. Ugotuj budyń.Ostudz.Margarynę utrzyj,dodając powoli po łyżce budyniu.Tak powstałą masą udekoruj tort.

Porady

Z masy budyniowej uformowałam tygryska,oczy i pyszczek zrobiłam z roztopionej czekolady,dzieci były zachwycone

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy