Tort tęczowy

0 (0 ocen)

  • 45 min

Tort wzbudził wielki zachwyt gości,muszę przyzna że,to najbardziej obfotografowany tort, jaki miałam okazję przygotować.

  • 45 min

Składniki:

  • Biszkopty (5 szt.):
    8jajek
    szklanka cukru
    2 szklanki mąki
    3 łyżki oleju
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    barwniki

    krem i dodatki:
    6 opk.bitej śmietany śnieżki+4fixy+750ml mleka
    1 szklanka cukru pudru
    4 fixy
    łyżka alkoholu
    1 szklanka wody

Tort tęczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielam od żółtek, białka ubijam na sztywno, dodaję cukier i ubijam aż piana będzie lśniąca.

    Dodaję mąkę, żółtka, olej, cukier waniliowy i ew. ciut proszku do pieczenia. Delikatnie mieszam.
  • 2. Dzielę ciasto na 5 części,barwię barwnikami spożywczymi.
  • 3. Każdy kolor przekładam do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia,w moim przypadku jest to forma prostokątna ale można także użyć jednorazowych tacek okrągłych jak na grilla.
    Wstawiam kolejno do piekarnika, piekę po 15 minut.
  • 4. Mleko wlewam do miski,wsypuje śnieżkę i dodaje cukier puder i ubijam na sztywno.Na koniec dodaje fixy i miksuje.
  • 5. Układam blat żółty, nasączam go wodą zmieszana z alkoholem lub aromatem, na to krem, kolejny blat i tak aż skończą się blaty. Z wierzchu boki i górę dokładnie i równo smaruję kremem.

    Kolory od dołu: żółty,zielony,fioletowy,niebieski,czerwony

    Tort chowam do lodówki na minimum 3 godziny, ja polecam na całą noc.Warto robić je dzień wcześniej bez wyjątku :)

    Smacznego!

Porady

Między biszkoptami na krem można dodać np. owoce ja dodałam brzoskwinie,można pokruszyć bezy na bitą śmietanę. Smakuje znakomicie. Barwniki najlepiej kupować przez internet,szukałam w różnych sklepach,cukierniach ale nie znalazłam więc byłam zmuszona kupić przez internet kupiłam w płynie chodź efekt nie najlepszy więc polecam w proszku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy